Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(1) 2005

Вернуться к номеру

Iнструкцiядля медичного застосування препарату Тіоцетам® (Tiocetam®)

Загальна характеристика
Основні властивості лікарської форми: прозора безбарвна рідина.
Склад: 1 мл розчину містить пірацетаму 0,1 г, тіотриазоліну 0,025 г;
допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.
Форма випуску: Розчин для ін’єкцій.
Фармакотерапевтична група: Психостимулюючі та ноотропні засоби. Код АТС N06BX 53**
 
Фармакологічні властивості
Фармакодинаміка. Тіоцетам відноситься до групи цереброактивних засобів, проявляє ноотропні, протиішемичні, антиоксидантні й мембраностабілізуючі властивості.
Фармакологічний ефект препарату зумовлений взаємопотенціюючою дією тіотриазоліну та пірацетаму.
Тіоцетам прискорює утилізацію глюкози в реакціях аеробного та анаеробного окислення, нормалізує біоенергетичні процеси, підвищує фонд АТФ, стабілізує метаболізм у тканинах мозку та підвищує стійкість організму до гіпоксії.
Препарат гальмує шляхи утворення активних форм кисню, реактивує ферментативну антиоксидантну систему, особливо супероксиддисмутазу, гальмує вільнорадикальні процеси в тканинах мозку при ішемії, покращує реологічні властивості крові за рахунок активації фібринолітичної системи, стабілізує та зменшує відповідно зони некрозу та ішемії.
Тіоцетам підвищує інтенсивність роботи метаболічного ГАМК-шунта і концентрацію ГАМК в ішемізованих тканинах.
Тіоцетам покращує інтегративну та когнітивну діяльність мозку, сприяє процесу навчання, усуває амнезію, підвищує показники короткочасної та довгочасної пам’яті. Тіоцетам усуває наслідки стресу (почуття тривоги, фобії, депресії, порушення сну), зменшує відставання у фізичному й розумовому розвитку недоношених дітей.
Показання до застосування: Лікування ішемічного інсульту та його наслідків, таких як порушення мови, психічні та соматичні розлади, зниження активності, порушення емоційної сфери; лікування (у відновлювальному періоді) судинної, токсичної та травматичної енцефалопатії; усунення абстинентного синдрому при алкогольній інтоксикації.
Спосіб застосування та дози: При ішемічному інсульті та для лікування його наслідків призначають по 20–30 мл препарату, попередньо розведеного в 100–150 мл фізіологічного розчину, і вводять внутрішньовенно крапельно 1 раз на добу.
Курс лікування становить 2 тижні.
Для лікування енцефалопатії та усунення абстинентного синдрому при алкогольній інтоксикації призначають внутрішньом’язово 5 мл препарату 1 раз на добу протягом 10–15 діб.
Побічна дія. Тіоцетам добре переноситься. У деяких хворих можливі явища, характерні для пірацетаму: збудження, порушення сну, диспептичні явища, гіперкінезія, збільшення маси тіла, сонливість, депресія, астенія.
Протипоказання. Гостра ниркова недостатність, діабет, алергічні реакції на препарат, періоди вагітності та лактації, гострі порушення мозкового кровообігу (геморагічний інсульт).
Передозування. При застосуванні терапевтичних доз передозування неможливе. Однак при відхиленні від призначених лікарем доз можливо виникнення чи посилення побічних ефектів препарату (збудження, порушення сну, диспептичні явища). У цих випадках припиняють застосування препарату та призначають симптоматичне лікування
Особливості застосування. З обережністю препарат призначають хворим з хронічною нирковою недостатністю. Тіоцетам впливає на агрегацію тромбоцитів, тому його необхідно застосовувати з обережністю у хворих з порушенням гемостазу, під час хірургічних втручань та у хворих на цукровий діабет. Досвіду застосування у дітей немає.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами: Препарат підсилює ефект антидепресантів та антиангінальних препаратів, потенціює дію непрямих антикоагулянтів.
Умови та строки зберігання: У захищеному від світла та недоступного для дітей місці, при температурі від +15°С до +25°С. Термін придатності 2 роки.
Умови відпуску: За рецептом.
Упаковка: По 5 мл і 10 мл в ампулах №10.
Виробник:
АТ Галичфарм, м. Львів за участю НВТ «Фарматрон», м. Запоріжжя.
Адреса:
Україна, 79024, м. Львів, вул. Опришківська, 6/8.


Вернуться к номеру