Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (379) 2011

Вернуться к номеру

Новости в Украине

Бауер Бандаж — нове слово в лікуванні ран та зупиненні кровотеч

26 серпня в Києві відбулася презентація нового стерильного бандажу компанії Бауер для лікування всіх видів ран — Бауер Бандаж. Він є прикладом унікальної роботи чеських учених, розробка яких нині користується популярністю в усьому світі. Засновник Bettac Plus s.r.o. (Чехія) Вацлав Бауер відзначає: «Це не ліки в істинному розумінні цього слова — мій бандаж допомагає завдяки високій здатності очищати. По суті, це тільки бандаж, але його ефективність вражає лікарів. Усе лікується в 5–8 разів швидше». Коли пан Бауер розповідає про свій шлях до популярності, розумієш, що цей винятковий продукт заслуговує тільки на щасливу долю. Йому аплодували на зборах китайських лікарів, він отримав наукове визнання центру NASA в Х’юстоні. Бауер Бандаж сертифікований, запатентований та експортується у 20 країн світу. Сьогодні він використовується у країнах ЄС, Близького Сходу та в США, у лікарнях, клініках та в домашніх умовах, а також у військовій медицині.

Бауер Бандаж — це стерильний бандаж, що містить очищене активоване вугілля в мікрофеламентній формі з підвищеною абсорбцією, що здійснюється за осмотичним градієнтом. Він має м’яку, пористу, проникну структуру, ефективно поглинає мікроорганізми, токсини. Бандаж складається з двох шарів: активного (чорний сорбент) і неактивного (білий нетканий текстиль із сумішшю віскози й поліпропіленової плівки). Двошаровий матеріал запобігає виникненню та поширенню ранової інфекції. Сьогодні Бауер Бандаж широко використовується в хірургії, дерматології, стоматології, гінекології, травматології, токсикології, комбустіології, гематології та в невідкладній терапії. Бауер Бандаж є революційним засобом у лікуванні діабетичної стопи й варикозної виразки, що вимагає дуже тривалого лікування. Бауер Бандаж дозволяє вилікувати варикозну виразку за значно коротший період, сприяючи швидшій санації та загоєнню ранової поверхні, що дає можливість уникнути ампутації.

У Європі в 1993–1994 рр. було проведено багатоцентрове дослідження застосування пов’язки Бауер Бандаж, результати якого неодноразово доповідалися на національних і міжнародних професійних конференціях. Період дослідження становив 12 місяців. У групу пацієнтів увійшли 160 чоловік (69 жінок, 91 чоловік), середній вік яких 64,3 року. Середній період застосування Бауер Бандажу — 10,4 тижня. Результати засвідчили, що застосування Бауер Бандажу, виготовленого з активного волоконного вуглецю, не викликає алергії чи вторинного локального подразнення, сприяє очищенню виразок та інших ран, запобігає повторному інфікуванню, дозволяє усунути неприємний запах, сприяє швидкому загоєнню, що дозволяє пацієнту почуватися комфортно. Бауер Бандаж відповідає сучасним вимогам медичної практики, є зручним у використанні, безпечним та ефективним. Бауер Бандаж є перспективним матеріалом у клінічній практиці, він повинен бути частиною найпростішого терапевтичного обладнання кожної дерматологічної амбулаторії та хірургічних відділень.

В Україні у 2011 році на базі відділень хірургії та інтенсивної терапії клінічної лікарні «Феофанія» було проведено спеціалізовану оцінку матеріалів клінічних випробувань виробу медичного призначення Бауер Бандаж, виробництва Веttас Рlus s.r.о., Чехія. Було підтверджено, що Бауер Бандаж має використовуватися для лікування всіх видів ран та для зупинення кровотеч. Установлено, що дія Бауер Бандажу базується на надзвичайній здатності вугільної мікроструктури до поглинання, видалення патологічного секрету з рани. Він має надзвичайну властивість усувати запах та має добрий знеболювальний ефект, особливо на початковій стадії лікування. Бауер Бандаж діє безпосередньо на місце пошкодження, значно прискорює загоєння і грануляцію, легкий у застосуванні для пацієнтів і медичного персоналу. Після попередньої обробки рани бандаж повністю змочують в 1% розчині перекису водню або в розчині калію перманганату. Далі накладають темний сорбентний бандаж на рану та легко закріплюють його за допомогою перев’язувального матеріалу, пластиру тощо. Край рани може бути оброблений, наприклад, цинковою маззю або захисним кремом. Перший раз бандаж залишають на рані на 6 годин. Після того, як бандаж накладено вдруге, його слід залишити на рані протягом 12 годин, збільшуючи час застосування надалі до 24–48 годин (до закінчення лікування). Період дії захисних властивостей проти вторинного бактеріального зараження становить щонайменше 72 години, навіть після повторного масивного зараження зовнішньої поверхні бандажу. Для зупинення зовнішньої кровотечі бандаж слід накласти на рану на 15 секунд.

Отже, Бауер Бандаж — це революційний сорбційний бандаж, спеціально розроблений для вдосконалення і прискорення лікування будь-яких ран. Його застосування підвищує ефективність лікування пролежнів, варикозних і діабетичних виразок, опіків, імпетиго, травматичних змін, післяопераційних інфікованих ран, абсцесів тощо. На фоні застосування бандажу прискорюється загоєння трофічних виразок рiзної етiологiї. Продемонстрована його ефективність у лікуванні ранових інфекцій, він запобігає розвитку вторинних інфекцій, при цьому зменшується період терапії за відсутності потреби у тривалій госпіталізації.

Необхідну інформацію Ви можете отримати на сайті www.bauerbandage.com.ua
по e-mail bauerbandage@ukr.net
Підготувала Галина Бут

 

В Украине появилась инновационная гипоаллергенная косметическая серия PHYSIOGEL® для ухода за чувствительной и поврежденной кожей и ее защиты

25 августа фармацевтическая компания Stiefel — подразделение компании GlaxoSmithKline — официально представила новую гамму гипоаллергенной косметики PHYSIOGEL® для физиологического восстановления кожи. Данная инновационная косметическая серия продается только в аптеках.

Гипоаллергенные средства PHYSIOGEL® были разработаны в сотрудничестве с дерматологами специально для очищения и ухода за сухой, обезвоженной, чувствительной, раздраженной кожей, а также кожей со склонностью к аллергии. Именно поэтому PHYSIOGEL® доверяют врачи-дерматологи в более чем 60 странах мира.

Все средства для ухода за кожей косметической серии PHYSIOGEL® (PHYSIOGEL® Крем, PHYSIOGEL® Лосьон, PHYSIOGEL® А.І. Крем, PHYSIOGEL® А.І. Лосьон) содержат высококачественные биомолекулы, которые помогают коже восстановить ее природный баланс: триглицериды (из пальмового масла), церамиды (из дрожжей), фосфолипиды (из соевого масла), сквален (из оливок), стерины (из масла карите).

ти средства для ухода созданы по инновационной технологии без добавления эмульгаторов и содержат дермамембранную структуру, идентичную естественной структуре липидного барьера кожи. Поэтому средства гаммы PHYSIOGEL® оптимально подходят для коррекции синдрома сухой кожи при экземе, псориазе, атопическом дерматите, воздействии неблагоприятных факторов внешней среды и для избавления от зуда.

Продукты косметической серии PHYSIOGEL® также подходят для устранения сухости кожи, в том числе вследствие использования дерматологических лекарственных средств.

При разработке средств по уходу за кожей косметической серии PHYSIOGEL® исключались ингредиенты, являющиеся потенциальными аллергенами, как, например, ароматизаторы, консерванты, парабены, эмульгаторы, красители, силикон, спирт.

Как известно, эмульгаторы используются в традиционных кремах для объединения воды и липидов в однородную текстуру. Но, как показали исследования, эмульгаторы могут накапливаться в коже и эмульгировать собственные липиды эпидермиса, а при дальнейшем контакте с водой происходит вымывание эмульгированных липидов кожи (так называемый wash-out эффект). Это может стать причиной развития синдрома сухой кожи.

Гамма PHYSIOGEL® А.І. содержит пальмитоилэтаноламин, который является эндогенным каннабиноидом. Эффективность Крема PHYSIOGEL® А.І. при атопическом дерматите сопоставима с эффективностью топических глюкокортикостероидов (с 1% гидрокортизоном).

Благодаря эффективности и высокой толерантности средств уже после первого применения кожа успокаивается, сохраняется ощущение комфорта.

Специалистами компании Stiefel отмечено главное преимущество косметики PHYSIOGEL® — ее возможность физиологически восстанавливать кожу при минимальном количестве ингредиентов и высокой толерантности.

 

Правительство запретило менять цены на лекарства чаще одного раза в полгода

Кабинет Министров Украины запретил менять цены на лекарства чаще одного раза в полгода и с сентября ввел обязательную регистрацию оптово-отпускных цен на закупаемые за бюджетные средства лекарства и медицинские изделия.

Ранее изменение цены допускалось раз в месяц.

Согласно обнародованному постановлению КМУ № 932, основаниями для коррекции цены являются изменения цен на сырье и материалы, накладных расходов или курса валют.

Для регистрации цены, согласно новому порядку, заявителю необходимо представить в Минздрав информационную справку о зарегистрированных ценах на лекарства и медизделия в странах их происхождения, копию декларации таможенной стоимости лекарств вместе с расчетами оптово-отпускной цены.

Внесенные до 1 сентября 2011 года в реестр цены подлежат перерегистрации до 1 января 2012 года.

 

Препараты компании «Никомед» названы препаратами года по итогам конкурса «Панацея-2011»

8 сентября 2011 года состоялась торжественная церемония награждения победителей конкурса профессионалов в фармацевтической отрасли Украины «Панацея-2011». Препаратами года в своих группах были названы Актовегин, Кальций-Д3 Никомед, Конкор и Кардиомагнил производства компании «Никомед». Кроме этого, компания «Никомед» признана лучшей в номинации «Иностранная компания, которая быстро растет».

«Присвоение «Панацеи» является подтверждением признания компании прежде всего нашими потребителями и партнерами. Серьезнейшее исследование, которое предшествует определению победителей, говорит об объективности конкурса и его независимости. В этом году компания «Никомед» победила в 5 категориях, четыре наших препарата названы лучшими в своих группах. Очень рад, что они действительно являются панацеей для многих украинцев», — отметил директор компании «Никомед» в Украине Евгений Заика.

 

Эксперты FDA рекомендовали одобрить препарат Ксарелто® фирмы «Байер» (ривароксабан)

9 сентября 2011 г. компанией «Байер ХелсКер» объявлено, что Консультативный совет по кардиологическим и почечным лекарственным средствам Управления по контролю за продуктами и лекарствами США (FDA) рекомендовал одобрить к применению в США ривароксабан (Ксарелто®) для профилактики инсульта и системной эмболии у пациентов с неклапанной фибрилляцией предсердий. Члены совета проголосовали за одобрение ривароксабана по этому показанию (9 — «за», 2 — «против», при этом 1 воздержавшийся). Окончательное решение FDA ожидается в начале ноября 2011 г.

Рекомендация Консультативного совета не является обязательной, при этом FDA примет во внимание рекомендацию и результаты дискуссии совета, а также материалы, поданные спонсором, для оценки новой заявки на регистрацию ривароксабана. Заявление на одобрение ривароксабана для профилактики инсульта и системной эмболии у пациентов с неклапанной фибрилляцией предсердий было подано партнером компании «Байер» — компанией Johnson & Johnson Pharmaceutical Research & Development, L.L.C. (J&JPRD) 5 января 2011 г.

Компания «Байер» обладает правами на продажу ривароксабана во всех странах, кроме США, а партнер компании Janssen Pharmaceuticals, Inc. (Johnson & Johnson Company) обладает правами на продажу препарата в США.

 

Треть украинцев предпочитают лечиться самостоятельно

Об этом сообщили эксперты Института Горшенина на презентации результатов исследования «Медицина в Украине».

Как показало исследование, в случае болезни 40,2 % опрошенных в первую очередь обращаются в государственную (бесплатную) поликлинику либо больницу. Почти треть заболевших респондентов (30,1 %) предпочитают лечиться самостоятельно. Обращаются в частную (платную) поликлинику или больницу 5,6 % опрошенных, к народным целителям, нетрадиционной медицине — 2,5 %. Ничего не делают в случае болезни 5,3 % респондентов, ответ «другое» выбрали 4,1 %, а 12,2 % опрошенных затруднились ответить на этот вопрос.

«Обращаю ваше внимание, что количество людей, которые обращаются в поликлинику и лечатся самостоятельно, практически одинаковое — 40 и 30 % соответственно, — комментирует эксперт Института Горшенина Владимир Застава. — Что означают эти цифры? У нас есть подозрение, что в советское время первая цифра была больше. Вообще, по многим нашим исследованиям мы видим, что украинское общество тотально занимается самолечением. Этот тренд очень силен. С чем он связан? Вряд ли с недоверием к государственной медицине, потому что в частные клиники и к экстрасенсам люди тоже не спешат. Скорее всего, мы идем дело с недоверием к медицине вообще».

Владимир Застава также отметил, что тенденция к самолечению просматривается и в ответах на вопрос о критериях выбора лекарств. Так, при покупке лекарственных препаратов 42,2 % опрошенных руководствуются предписанием врача, 36,8 % — личным опытом. Для 12,6 % респондентов решающую роль при покупке лекарства играет его цена. Советом фармацевта руководствуются 10,4 % опрошенных, советом знакомых — 6,6 %, рекламой — 1,9 %. Заявили, что не покупают лекарств, 5,5 % украинцев, а 1,7 % затруднились ответить на данный вопрос.

Эксперты считают, что значение рекламы респонденты сильно приуменьшили. «Массированная реклама фармпрепаратов не сходит с экранов телевизоров, потому вполне возможно, что респонденты лукавили, отвечая на вопрос, или же просто это ушло глубоко в подсознание, — говорит эксперт Института Горшенина Марина Ткаченко. — Необходимо проводить дополнительное исследование, чтобы выяснить, каким образом реклама фармпрепаратов сегодня влияет на потребительский спрос».

С 5 по 7 сентября 2011 г. Институт Горшенина провел телефонный опрос на тему «Медицина в Украине». Всего согласно случайной выборке было опрошено 1000 респондентов в возрасте от 18 лет во всех областных центрах Украины, городах Киеве и Севастополе. Квотами были регион проживания, пол и возраст респондентов. Погрешность репрезентативности исследования не превышает ±3,2 %.

 

Держлікслужба пояснила, як українці можуть перевірити якість ліків

Державна служба України з лікарських засобів забезпечує контроль якості лікарських засобів на всьому шляху їх життєвого циклу — від виробництва до реалізації в аптечних закладах. У разі виникнення підозри щодо якості лікарського засобу інспектор вилучає підозрілу упаковку та відправляє її на експертизу до однієї з лабораторій відомства.

Так само кожен громадянин України має право, згідно з Конституцією України (ст. 40), у разі, якщо в нього виникла пі­- дозра щодо якості лікарського засобу, звернутися зі скаргою на його якість до Держлікслужби України або до одного з її територіальних органів у письмовій або усній (викладеній громадянином і записаній посадовою особою на особистому прийомі) формі з чітко викладеними пропозиціями, зауваженнями, заявами й скаргами, які належать до компетенції Держлікслужби України. У зверненні обов’язково має бути зазначено прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання громадянина, його контактні телефони. Письмове звернення має бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати.

У разі, якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення, чи складене без дотримання встановлених чинним законодавством вимог, його повертають громадянину з відповідним роз’ясненням. Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором, а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визначається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядають у першочерговому порядку.

Якщо звернення стосується підозри щодо якості лікарського засобу, до листа необхідно додати касовий чек та зразок цього лікарського засобу або, якнайменше, чітко написати його назву, серію та зазначити адресу та назву аптечного закладу, де його було придбано (це необхідно для того, аби виключити можливість використання звернень громадян у недобросовісній конкурентній боротьбі).

Після отримання скарги представники Держлікслужби України вилучають лікарській засіб у тому аптечному закладі, який зазначено у скарзі. Підозрілий препарат віддають на експертизу до однієї з лабораторій відомства і його обіг в аптеці тимчасово забороняють. Вартість лабораторного дослідження лікарського засобу громадянин, який звернувся зі скаргою, не сплачує.

Якщо результати експертизи вказують на те, що засіб є доброякісним, обіг препарату поновлюється. Якщо ж встановлюється його неналежна якість, Держлікслужба України забороняє обіг такого препарату та проводить подальше дослідження, що має на меті встановити причину погіршення якості препарату.

Лікарській засіб може втратити якість із багатьох причин. Зокрема, це може бути наслідком порушення умов його транспортування постачальниками чи порушення умов зберігання препарату в аптечному закладі.

З адресами Держлікслужби України та її територіальних органів можна ознайомитися на офіційному сайті відомства або в куточку споживача, який є у кожній аптеці. Відсутність адреси місцевого територіального органу в куточку споживача або ж самого куточка споживача саме по собі є порушенням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та причиною звернення зі скаргою до регуляторного органу.

www.diklz.gov.ua

 

Депутати ввели кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів».

8 вересня 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів», яким внесено зміни до Закону «Про лікарські засоби», Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, а також Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Законом у новій редакції викладено статтю 14, яка визначає органи державного контролю за якістю лікарських засобів та умовами їх виробництва. Згідно із внесеними змінами, «контроль за якістю лікарських засобів та умовами їх виробництва здійснюється центральним органом виконавчої влади з лікарських засобів та підпорядкованими йому територіальними органами виконавчої влади з лікарських засобів відповідно до закону.

Центральний орган виконавчої влади з лікарських засобів очолює керівник, який за посадою є Головним державним інспектором України з лікарських засобів. Керівник центрального органу виконавчої влади з лікарських засобів має двох заступників, у тому числі одного першого, які за посадою є заступниками Головного державного інспектора України з лікарських засобів».

Законодавчим актом Кримінальний кодекс доповнено новою статтею 321-1 «Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів». Згідно зі статтею, «умисне виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а також придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, якщо такі дії створили загрозу для життя чи здоров’я особи або вчинені у великих розмірах, — карається штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або в особливо значних розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а також виробництво фальсифікованих лікарських засобів, — караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їх виготовлення та майна».

Законом доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 44-2 «Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів», згідно з якою умисне виготовлення, придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, вчинені у невеликих розмірах, тягнуть за собою накладання штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон набирає чинності з 1 вересня 2011 року, крім пункту 2 розділу II (Прикінцеві положення), який набирає чинності з дня опублікування цього закону.

www.diklz.gov.ua



Вернуться к номеру