Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (514) 2014

Вернуться к номеру

«Фармак» — флагман галузі на передових рубежах науки та суспільства!

Статья опубликована на с. 10-12 (Укр.)


«Хочеться побажати великій сім’ї ендокринологів залюбки робити свою справу і досягати величезних успіхів. Нехай доля дарує можливості навчатися, вдосконалюватися, подорожувати, відкривати світ, нехай у кожній родині живуть затишок, добробут, взаєморозуміння, любов і здоров’я! Нинішній нелегкий період — лише сходинка до процвітання і мирного майбутнього, яке неодмінно настане», — такі світлі та оптимістичні побажання адресувала читачам газети перша леді української фармацевтики, генеральний директор компанії «Фармак» Філя Іванівна Жебровська напередодні однієї з найголовніших подій року у медичній сфері — VIII з’їзду Асоціації ендокринологів України.


Слід відзначити, що співпраця компанії з вітчизняними фахівцями в галузі ендокринології, незважаючи на відносно юний вік порівняно з масштабом діяльності підприємства, є плідною і вкрай важливою: арсенал українських лікарів регулярно і своєчасно поповнюється новими препаратами, завдяки чому пацієнти мають можливість отримувати дієву та якісну терапію європейського рівня за доступними цінами.

Компанія «Фармак» у 2010 році стала лідером фармацевтичної галузі України та залишається ним і сьогодні. «Фармак» — свого роду вікно у Європу для української фармацевтики загалом і сфери ендокринології зокрема; той рідкісний і приємний випадок вдалого поєднання відшліфованих часом традицій та підходів, що заперечують будь-які стереотипи та кліше.

«Шерше ля фам», — радять французи, говорячи про першопричину чи мотивацію вчинків та подій. І приклад компанії «Фармак» — абсолютне тому підтвердження. Неабияких зусиль щодо відродження та розвитку підприємства доклала його генеральний директор Філя Іванівна Жебровська. Як зізнається наша співрозмовниця, досягти успіху на професійній ниві вдалося завдяки щоденній наполегливій праці, самовідданості та підтримці колективу, постійному розвитку, зосередженню уваги на інноваційних розробках та інтеграції їх у випробувані роками виробничі процеси. «Моє життя пов’язане із заводом з 1980 року, майже 20 років я очолюю підприємство. «Фармак» — це мій дім, моя сім’я, моє хобі, сенс мого життя», — говорить Філя Іванівна.

Яким був шлях компанії «Фармак» на вітчизняний фармацевтичний олімп — стрімким чи тернистим? Чим живе підприємство сьогодні? Наскільки суттєво позначилися на його професійній та соціальній діяльності політичні та економічні катаклізми в країні? Які подальші плани щодо поповнення ендокринологічного портфеля компанії?

Про це пропонуємо вам дізнатися з розмови з генеральним директором компанії «Фармак» Філею Іванівною Жебровською.

— Офіційним днем народження заводу вважається 23 грудня 1925 р. Сучасна історія розвитку підприємства датується 90-ми роками ХХ століття, суперечливими ментально й історично. Фактично у цей період з’явився новий завод…

— Історія розвитку компанії «Фармак», створеної на базі Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М.В. Ломоносова, налічує майже 90 років, протягом близько 70 з них (за часів існування СРСР) діяльність підприємства була зосереджена на випуску високоякісних лікарських субстанцій (активних фармацевтичних інгредієнтів — АФІ). Після здобуття Україною незалежності підприємство опинилося перед необхідністю вибору подальшого вектора роботи.

«І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь», — писав класик української літератури Т.Г. Шевченко. Прагнення спеціалістів підприємства зберегти найкраще з існуючого та освоїти нові горизонти зумовило пошук нетривіальних рішень. Зокрема, у 1995 р. топ-менеджментом компанії «Фармак» з огляду на нерентабельність виготовлення субстанцій та підвищення вимог до екологічної безпеки вирішено здійснити демонтаж хімічних потужностей та надати перевагу перепрофілюванню на випуск готових лікарських засобів (ЛЗ).

— Нині підприємство є одним із лідерів галузі в ендокринологічному сегменті загалом і лікуванні цукрового діабету (ЦД) зокрема. Поділіться секретами освоєння цієї terra incognita.

— У 1996 р. у рамках програми TACIS (проект Європейського Союзу (ЄС) щодо сприяння прискоренню економічних реформ у країнах СНД, заснований у 1991 р. — Прим. авт.) Україні та Білорусі було виділено 2,6 млн екю для створення препарату L-тироксину з метою ліквідації негативних наслідків аварії на ЧАЕС. Науковими розробками щодо виготовлення субстанції і готової лікарської форми займалася група вчених ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» під керівництвом М.Д. Тронька та голови експертної комісії із засобів лікування ендокринних захворювань Фармкомітету МОЗ України В.В. Карпачова, реалізацію технічних завдань — побудову таблеткового виробництва, що відповідало правилам і вимогам GMP, — здійснювала австрійська компанія FALCON. У 1998 р. спеціалісти компанії «Фармак» ввели його в експлуатацію.

Ми не зупинилися на досягнутому і продовжили плідну співпрацю з вітчизняними ендокринологами: вивчали потреби українського фармацевтичного ринку, знайомилися з міжнародним досвідом… Наступною підкореною професійною вершиною стало освоєння сегмента випуску інсулінів. Партнерство з компанією Eli Lilly (США) стартувало в 1999 р. зі, здавалося б, банальних речей — упаковки in bulk Фармасуліну (високотехнологічного рекомбінантного людського інсуліну), у 2003 р. підписано угоду про передачу компанії «Фармак» ліцензійної технології виробництва його готової лікарської форми. З 2005 р. функціонує технологічна лінія з випуску людських генно-інженерних інсулінів (із використанням субстанцій Eli Lilly).

Приємно, що нульовий показник рівня продажів, з якого ми розпочинали діяльність у далекому 2000 р., сьогодні досягнув понад 30 %. За 14 років існування на вітчизняному фармацевтичному ринку інсуліни виробництва компанії «Фармак» здобули довіру як у лікарів, так і безпосередньо у споживачів. Для утримання цієї високої планки і з метою максимального удосконалення технологічного процесу працівниками компанії «Фармак» і нашими колегами з Eli Lilly забезпечуються безперервний моніторинг дотримання норм і правил виробництва, контроль якості. Ефективно функціонують хіміко-фармацевтична, мікробіологічна та біотехнологічна лабораторії. Забезпечується перевірка якості ЛЗ на всіх етапах технологічного процесу. Не без гордості зазначу: цей непростий іспит ми складаємо на відмінно.

Важливим пунктом pipeline компанії є виробництво аналогів інсулінів. Сподіваємося, що, незважаючи на значну кількість бюрократичних перешкод, уже через 1,5–2 роки (після завершення необхідних клінічних досліджень) аналоги інсуліну поповнять ендокринологічний асортимент компанії.

На нинішньому етапі портфель компанії містить практично всі сучасні цукрознижувальні препарати, що використовуються в терапії ЦД 1-го і 2-го типів та його ускладнень (Ізодибут®, Арфа Комбі, Глібофор, Діаглізид®, Діаглізид® MR, Діапірид®, Діаформін®, Діаформін SR, Фармасулін® Н, Фармасулін® Н 30/70, Фармасулін® Н NP, Діаліпон, Вітаксон), гіполіпідемічний засіб Аторвакор®, тиреотропні засоби Йодид-Фармак®, L-Тироксин-Фармак, препарат для лікування нецукрового діабету Уропрес та інші), і постійно поповнюється. Частка препаратів ендокринологічного профілю становить 11 % від загального обсягу продажів.

— Відомо, що «Фармак» є надійним і відповідальним партнером українських ендокринологів. Що передбачають проекти, зосереджені на оптимізації системи надання медичної допомоги пацієнтам із ЦД?

— Невід’ємною частиною нашої роботи є підтримання постійного діалогу з українськими ендокринологами — від головних спеціалістів до практикуючих лікарів з маленьких містечок і сіл країни — та детальне вивчення існуючих потреб. Крім того, компанія організовує освітні програми із залученням авторитетних світових експертів та кращих вітчизняних учених як у галузі ендокринології, так і суміжних дисциплін — кардіології, гастроентерології та ін. Можна бути впевненим, що такі зустрічі є цікавими і корисними для клініцистів, адже вони самостійно обирають їх тематику та спрямованість.

Компанія «Фармак» часто організовує свого роду дні відкритих дверей, у рамках яких лікарі мають змогу відвідати підприємство, ознайомитися з етапами технологічного процесу, роботою системи оцінки якості ЛЗ, — це дозволяє швидко скласти враження про препарати, що використовуються ними в практиці, та переконатися у їх відповідності високим стандартам.

Активно впроваджуються заходи щодо інформування пацієнтів із ЦД про особливості та наслідки патології та покращення доступу до кваліфікованої медичної допомоги, зокрема в обласних центрах країни та в усіх районах столиці діють кабінети діабетичної стопи (створено 10, із них 8 — з нуля) та школи навчання хворих самоконтролю ЦД. Таке спілкування дозволяє нам оперативно реагувати на зміни ситуації, шукати нові терапевтичні рішення.

Серед планів, що втілюватимуться у життя найближчим часом, — запуск проекту «Стартовий пакет», орієнтованого на пацієнтів із ЦД. Близько 1000 хворих із уперше діагностованим ЦД отримають від лікарів набір, що містить глюкометр, тест-смужки, ланцет, шприц-ручку та методичні рекомендації щодо ведення правильного способу життя при захворюванні ЦД. І це лише один із багатьох компонентів масштабної програми корпоративної соціальної відповідальності, розробленої компанією «Фармак».

— Компанія «Фармак» — довгожитель фармацевтичного ринку, що успішно функціонував і в роки радянського застою, і в буремні 90-ті, і під час кризового шторму 2008 року. Не секрет, що багато підприємств були змушені фактично виживати і працювати в умовах жорсткої економії електроенергії, опалення, матеріальних ресурсів, а подеколи навіть затримувати заробітну плату співробітникам. 2014-й став переломним роком для української історії. З якими викликами Вам як керівнику довелося зустрітися? За допомогою яких заходів вдалося мотивувати колектив та допомогти людям повірити у власні сили?

— У 90-х роках під час суцільної розрухи та занепаду допомагало усвідомлення короткочасності та недовговічності періоду змін. У 2008 р., який запам’ятався значною девальвацією української гривні та російського рубля, хорошим підґрунтям для збереження позицій та рятівним кругом стало знання суті економічних процесів (я маю вищу економічну освіту). Ми не гналися за суттєвим підвищенням цін на препарати, оскільки розуміли: девальвація спостерігається не лише в компанії «Фармак», а й у кожного в кишені. Крім того, кризові ситуації жодного разу не були підставою для припинення розробки нових препаратів, гальмування реалізації проектів щодо переоснащення підприємства, відмови від впровадження сучасних технологій.

Якщо говорити про 2014 рік, особливо II квартал, необхідно відзначити його характерну рису: різка девальвація національної валюти не є одномоментною, а пролонгована у часі. Але наперекір обставинам компанія «Фармак» продовжує сповідувати звичну філософію: забезпечуються продовження наукового пошуку та переоснащення таблеткового виробництва, інвестиції (триває реконструкція заводу в м. Шостці), поява нових ЛЗ (згідно з планом, у 2014 р. на фармацевтичний ринок буде виведено 20 препаратів кардіологічного, неврологічного, гастроентерологічного, ендокринологічного профілю і для лікування респіраторних захворювань).

Станом на сьогодні гривня девальвувала приблизно на 70–80 %, вартість ЛЗ зросла на 15–17 %. Чи є вказана тенденція сприятливою для компанії «Фармак»? Скоріше ні, ніж так.

Зараз у складних умовах перебувають усі гравці ринку. Рівень продажів нашої компанії на відміну від зарубіжних фармацевтичних підприємств, які змушені збільшити ціну препаратів на відсоток девальвації, не зменшується, але і не зростає, тому стрімкого злету ми не очікуємо. Головне завдання на сьогодні — досягти запланованих на початку року цілей.

— Яких інновацій слід чекати від компанії у найближчому майбутньому? Чи маєте Ви джокера в рукаві, який дозволить досягти ще більш вагомих успіхів?

— Очікуємо, що на повну потужність запрацює завод у м. Шостці, буде завершена 1-ша черга таблеткового виробництва, ініціювання проекту ГЛЗ-3, освоєння нових сегментів. Хоча, як і раніше, фундаментом портфеля компанії залишатимуться препарати кардіо-, ендо-, гастро-, невро- та респіраторної груп.

Також підприємство готується до знаменної події — 90-річного ювілею.

Відверто кажучи, у першу чергу покладаємо надії на відновлення миру. Дуже хочеться, щоб тисячі чоловіків, синів, татусів, братів повернулися додому живими і неушкодженими…

— Якою є позиція компанії щодо підтримки постраждалих унаслідок подій на Майдані і проведення АТО? Яку корпоративну політику впроваджуєте щодо співробітників, які проживають у гарячих точках?

Важко не погодитися, що кордони зони АТО — ілюзорне поняття. Більшою чи меншою мірою війна вже торкнулась кожного з нас — тривогою за близьких, трагічними новинами зі шпальт газет або вибухами в телефонній слухавці…

— Усі ми жили життям Майдану. Взимку кожен мій робочий день розпочинався з відвідування інтернет-сторінки спільноти «Євромайдан SOS» і перегляду існуючих потреб. Працівники їдальні готували різні страви і передавали їх мітингувальникам, здійснювалися поставки ліків; надавалася допомога з вирішенням таких побутових моментів, як придбання дизель-генератора і палива. Ми абсолютно впевнені: зміни, заради яких народ вийшов на головну площу столиці, були життєво необхідними, без них суспільство не могло розвиватися далі.

Під час анексії Криму постали нові виклики. Наприклад, членам екіпажу крейсера «Гетьман Сагайдачний», який повернувся із бойового завдання в м. Одесу у березні поточного року, не вдалося навіть придбати паливо та технічні деталі, оскільки рахунки судна було заблоковано. Турботи щодо облаштування крейсера та розміщення його команди взяло на себе підприємство «Фармак».

Підтримується зв’язок зі співробітниками, які знаходяться у зоні АТО. Частину з них переведено у м. Вінницю, Одесу, Запоріжжя та ін., дехто перебуває у відпустці. Жодного працівника не було примусово звільнено. У звичному режимі працюють підрозділи у регіонах, що контролюються українською армією.

Ще з березня 2014 р. компанія забезпечує підтримку бійців, які задіяні в АТО: окрім ліків, були передані бронежилети, комплекти військової форми, термобілизна, протидощові костюми, взуття, засоби особистої гігієни, польові аптечки, прилади нічного бачення (тепловізори), радіостанції, генератор, автохолодильники, намети, каремати, спальні мішки, біноклі…

Мій рідний брат бере участь в АТО. Я дуже за нього хвилююся. Сподіваюся, що невдовзі всіх полонених буде звільнено і військові дії на Донбасі завершаться. Мир для нас дуже важливий.

У липні 960 працівників підприємства виявили бажання перерахувати свій одноденний заробіток на потреби Збройних сил України, завдяки чому вдалося зібрати майже 400 тис. грн. Днями у нас відбувся 2-й тур акції «Один день я працюю для армії».

23 вересня проведено благодійний аукціон, на якому реалізувалися близько 80 лотів — вироби ручної роботи (вишиванки, печиво, картини та ін.); виручені кошти також були передані в благодійний фонд компанії для допомоги силам АТО. На перший погляд, така діяльність жодним чином не пов’язана з фармацевтикою, проте ми не можемо стояти осторонь — як патріоти, як громадяни, як професіонали. Досягнення миру — це справа і особиста відповідальність кожного українця.

— Формулювання «люди, які живуть з діабетом» підкреслює, що ця хвороба не лише значно погіршує самопочуття пацієнтів: вони перебувають у повній залежності від терапії. Якщо доступ до ліків відсутній, ЦД із патології перетворюється на катастрофу. Як вирішується питання забезпечення терапією хворих на ЦД, які проживають в АР Крим та на Сході?

— Нині поставки інсуліну в АР Крим здійснює РФ, на окупованій території функціонує декілька представництв наших дистриб’юторів. Щодо пацієнтів із ЦД, які перебувають у зоні проведення АТО, то жоден (!) із них не залишився наодинці з хворобою. Складено перелік усіх споживачів інсуліну в Донецькій та Луганській областях; навіть коли існували перешкоди для державних поставок ЛЗ (через складнощі транспортування, відсутність тендерів та ін.), окремий департамент компанії «Фармак» моніторив ситуацію і забезпечував ліками кожного хворого.

— На Вашу думку, соціально відповідальний бізнес — данина моді, різновид піару чи обов’язкова умова для успішного його ведення?

— Нині благодійна діяльність, волонтерська допомога, взаємопідтримка актуальні як ніколи. Вважається, що система охорони здоров’я є суто соціальною сферою, тоді як ведення фармацевтичного бізнесу потребує поєднання соціального компонента (наша діяльність зосереджена на покращенні здоров’я людей) та фінансової складової (що передбачає виконання відповідних планів і завдань, отримання прибутків, розширення/удосконалення виробничих технологій). На мій погляд, відповідальний бізнес завжди ініціює проекти соціального спрямування, надає благодійну допомогу.

Важливо, щоб від результатів щоденної діяльності отримували задоволення не лише власники бізнесу, а й персонал; щоб, окрім достойної заробітної плати, працівники отримували насолоду від роботи, мали можливість реалізовувати справи «для душі», соціальний та медичний захист (у 2013 р. «Фармак» визнано кращим підприємством м. Києва з охорони праці. — Прим. авт.).

Мабуть, простіше перерахувати сфери, які поки що знаходяться поза нашою увагою. Більше 100 працівників заводу є добровільними донорами крові для дітей, які отримують лікування в НДСЛ «Охматдит» та Київському обласному онкологічному центрі.

Чотири роки тому компанією «Фармак» було вирішено придбати частину території та декілька корпусів заводу «Свема» у м. Шостці (Сумська обл.) і побудувати там завод із випуску АФІ. Очікується, що ремонтні роботи вдасться завершити до кінця поточного року (незважаючи на обставини, реконструкція триває), а вже в першому півріччі 2015 р. після обов’язкових валідації, кваліфікації та сертифікації відбудеться його запуск. Зазначу, що відкриття нового виробничого комплексу забезпечить появу понад 100 нових робочих місць. Однак лише компетенції персоналу та результативної діяльності технічного комплексу замало для того, щоб досягти плідної співпраці — потрібні діалог, обмін думками та ідеями з населенням, розуміння спільної мети та шляхів її досягнення. Уже зараз компанія «Фармак» відчуває себе частиною цього міста: нещодавно в м. Шостці нами було проведено родинну олімпіаду (присвячену Дню міста та популяризації здорового способу життя), участь у якій узяли 17 сімей.

У партнерстві з командою школи лідерів майбутнього реалізуються заходи щодо відродження с. Немиринці Ружинського району Житомирської області (тут моє коріння, моя пуповина): під Палац культури реконструйовано панський дім; облаштовано набережну, озеро (нині там буяють троянди і милують око чорні та білі лебеді), парк, прикрашений фонтанами та алеєю скіфських фігур; установлено пам’ятник Т.Г. Шевченку; відремонтовано школу та забезпечено навчальні приміщення інтерактивними дошками. Нині спільні зусилля спрямовані на вирішення проблеми опалення та дефіциту у селі робочих місць.

Багато в чому ми є піонерами в українській фармацевтичній галузі, першими освоюємо нові сфери діяльності — це частина нашого життя. Тактики та стратегії ведення бізнесу ізольовано від соціальних потреб ми не розглядаємо і не сприймаємо. Можливо, саме це і вирізняє компанію «Фармак» від інших гравців ринку.

— Жіноча мудрість чи залізна чоловіча воля — чого більшою мірою потребує робота на фармацевтичному ринку? Чи легко бути керманичем великого підприємства?

— Часом у спілкуванні з подругами я іронізую, що час на відпочинок та особисті справи знайду хіба що в іншому житті. Всі мої плани, мрії, починання, ідеї пов’язані з заводом. А коли максимально самовіддано та захоплено віддаєшся справі усього життя, складно зрозуміти, наскільки це тяжко чи легко. Єдиний момент, коли я відчуваю втому, — якщо радість від щоденної праці затьмарюється погіршенням самопочуття.

Не секрет, що за плечима кожного вітчизняного виробника — люди, інфраструктура, необхідність поповнення бюджету за рахунок податків. Доводиться шукати відповіді на безліч земних питань: чи вдасться оптимізувати процеси енергоспоживання у зимовий період? За що придбати сировину і матеріали? Як забезпечити регулярну виплату заробітної плати працівникам? І лише потім аналізувати глобальні стратегії. На «Фармак» покладена величезна відповідальність — підприємство є бюджетоутворюючим у Подільському районі м. Києва, великим платником податків; саме за рахунок цих коштів живе район і частково столиця.

Нині на території країни тривають бойові дії, девальвація гривні зростає мало не щодня, накопичення резервів фактично є неможливим — у таких умовах нам доводиться не лише працювати, а й розглядати pipeline на 2015–2020 рр., розробляти програму подальших дій. Повірте, це вкрай нелегко. Але важливо й необхідно. Адже за наявності основної траєкторії, чіткого бачення шляху розвитку жодні економічні негаразди чи політичні буревії не зможуть перешкодити компанії рухатися вперед.

— Окрім трагічних подій, 2014-й увійде в історію новітньої України як рік підписання Угоди про асоціацію з ЄС та обрання вектора орієнтації на Захід, що певною мірою відкриває українському виробнику шлях на європейський ринок. Чи готові до жорсткої конкуренції з потужними зарубіжними концернами вітчизняні фармацевтичні підприємства і компанія «Фармак» зокрема?

— Найбільш конкурентна галузь у світі — фармацевтична. Інвестиції в неї є свого роду безпрограшними, адже навіть під час економічного занепаду в країні фармацевтична сфера не зазнає різких спадів виробництва і продажів. Діє банальне правило: якщо людину турбує, наприклад, головний біль, вона обов’язково звернеться в аптеку та придбає ліки.

Чи чекають нас на європейському ринку? Звичайно, ні. Чи хочемо ми, щоб продукція компанії користувалася попитом у закордонних споживачів? Звісно, хочемо.

Декілька років тому в клінічну лікарню «Феофанія» надійшло сучасне діагностичне обладнання, монтування якого забезпечували спеціалісти фірми Siemens. Відповідь на питання щодо використання оптимальних контрастних речовин була неочікуваною для українських лікарів: «У Німеччині використовується препарат Магнегіта виробництва компанії «Фармак» — він має високу якість і доступну вартість». Ось така приємна оцінка нашої професійної діяльності.

— Якою є Ваша власна професійна мета? Чи існує рубіж, після досягнення якого можна зупинитись і спочивати на лаврах?

— Це поняття взагалі несумісне зі світоглядом ділової людини. Якщо хтось і скаже, що виконав у житті все, що запланував, то це точно не я. Де та омріяна вершина, високо чи низько, поруч чи за сотні кроків — я не знаю. Я просто люблю свою роботу і йду обраною життєвою стежиною.

До заслуженого відпочинку готуюся ще з 2006 р.: збиралася присвятити 3 роки оптимізації основних бізнес-процесів і в перспективі змінити операційну роботу на контролюючі повноваження. Але… Наприклад, сьогодні о 7:50 я відвідала перукаря, а о 8:15 розпочала наради/зустрічі/аналіз поточних справ. У такому ж ритмі, без хвилини перепочинку, минає день за днем.

— Як Ви відновлюєте психологічну рівновагу, поповнюєте енергетичний запас?

— Емоційне напруження змиваю водою — двічі на тиждень відвідую басейн.

— Якби в добі було не 24, а 48 годин, Ви б займалися…

— …тим же, чим і зараз. Можливо, ще вирощувала б квіти.

— Ваше заповітне бажання?

  • Воно співзвучне з таким Річарда Бренсона, культового британського бізнесмена, — здійснити політ у космос, і це не жарт. Проте є дещо, заради чого я б пожертвувала мрією. Це основа основ — мир в Україні.

- Любити свою Батьківщину — це щодня і щохвилини намагатися змінити щось на краще. Вірити у її майбутнє. Милуватися безмежними океанами соняшників і насолоджуватися вишуканою красою поліських лісів. Захищати її кордони під жовто-блакитним прапором свободи. А ще — якісно і відповідально виконувати свою роботу: у галасливих офісних приміщеннях і районних лікарнях, автомайстернях і музеях, шахтах і хлібозаготівельних конторах…

Кожної п’ятниці співробітники компанії «Фармак» змінюють стримані ділові костюми на барвисті українські вишиванки — така чудова патріотична традиція була започаткована ними кілька місяців тому. Та свою любов до України вони доводять і в інший спосіб — щоденною самовідданою працею, виробництвом ліків, що успішно конкурують із зарубіжними аналогами і являють собою гідну альтернативу, а не вимушений компроміс, — щоб кожен, хто знайомий із продукцією компанії «Фармак», з гордістю міг сказати: «Підтримуй національне!»

 

Вперше надруковано в газеті

«Здоров’я України», 2014 р.  



Вернуться к номеру