Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Спосіб невідкладного консервативного гемостазу та зупинки кровотечі у хворих із гострою шлунково-кишковою кровотечею з верхніх та нижніх відділів шлунково-кишкового тракту

Авторы: Дементьєва М.О., Білецький О.В.
Харківська міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17, м. Харків, Україна
Харківська медична академія післядипломної освіти, м. Харків, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: створення умов для первинного (консервативного) гемостазу у зоні кровотечі (виразки), який унеможливлює подальшу кровотечу у хворих із ГШКК.
Матеріали і методи. Нами був запропонований спосіб невідкладного консервативного гемостазу та зупинки кровотечі у хворих із ГШКК з верхніх та нижніх відділів ШКТ, в основу якого покладена мета зменшення крововтрати завдяки якнайшвидшому консервативному, неспецифічному гемостазу та припинення кровотечі у результаті утворення стійкого геморагічного згустка.
Згідно із запропонованим способом введення ліофілізованої плазми людини, хлориду кальцію та амінокапронової кислоти виконується у вигляді водної бовтанки гемостатичної губки, для чого вводять м’який еластичний зонд — через рот або ніс у шлунок (у випадку кровотечі з верхніх відділів ШКТ) чи анус у товсту кишку до спадних відділів попереково-ободової кишки (у випадку кровотечі з нижніх відділів ШКТ). У зонд вводять 100 мл водяної бовтанки гемостатичної губки.
Спосіб був використаний нами на тлі комплексної інтенсивної терапії у 22 клінічних ситуаціях (18 ГШКК з верхніх відділів, 4 з нижніх відділів ШКТ).
Результати та обговорення. Розроблений спосіб показав себе ефективним, простим у виконанні. В усіх хворих на фоні його використання у комплексній інтенсивній терапії ГШКК вдалося призупинити маніфестацію кровотечі. При проведенні в подальшому ендоскопічних досліджень була діагностована зупинка кровотечі завдяки утворенню геморагічних згустків. У подальшому хворі продовжували отримувати комплексну інтенсивну терапію з урахуванням особливостей перебігу захворювання. 
Висновки. Запропонований спосіб може використовуватися на тлі комплексного лікування гострої шлунково-кишкової кровотечі з верхніх та нижніх відділів шлунково-кишкового такту. Своєчасне застосування способу є етіопатогенетичним і може бути основою для адекватного невідкладного консервативного гемостазу у хворих із ГШКК з верхніх та нижніх відділів ШКТ.


Вернуться к номеру