Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал №3 (97), 2018

Вернуться к номеру

Професор Михайло Матяш на вертикалях життя

Авторы: Юрій Віленський

Рубрики: Неврология

Разделы: Юбилеи

Версия для печати

«Володіти собою — характер, мати владу над іншими — хист». Із цього висловлювання історика Василя Ключевського постає етичний і професійний портрет академіка Міжнародної академії освіти і науки, завідувача кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Михайла Миколайовича Матяша. Заслужений лікар України, представник неврологічної школи Д.І. Панченка, він після закінчення Київського медичного інституту та інтернатури з психіатрії зосередився на магістралі психотерапії, мистецтві подолання численних психосоматичних розладів психологічними впливами. Його досконалість у площинах психотерапії відчули тисячі пацієнтів. Йдеться про складний фах і переконливий досвід сапогенного успіху в ньому. Але треба було мати тверду мету в медицині й житті, щоб зосередитися на цих важких для лікаря двобоях із нав’язливими примарами зрушень у душах тих, кого рятують. Власне, у професора Матяша комплексна спеціальність, він закінчив курси спеціалізації з психотерапії, рефлексотерапії, неврології, має вищу кваліфікаційну категорію з психіатрії й психотерапії. Нелегкий шлях на цих теренах долав спочатку фактично самотужки, після закінчення 1981 р. Київського медичного інституту, з 1982 р. працював на посаді районного лікаря-психіатра Подільського району Києва, осередку з досить кризовим соціально-психологічним станом багатьох мешканців.
Відчуваючи потребу в реалізації своїх знань і деонтологічних імперативів, лікар-ентузіаст налаштував у 1988 році кабінет психотерапії з інноваційними спрямуваннями й технологіями в складі Київської обласної лікарні. З 1992 р. він асистент, а надалі — доцент за своїми спеціальностями у викладацькому корпусі НМАПО імені П.Л. Шупика. 1992 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Комплексне лікування вегетативних розладів при неврозах». 2012 р. отримав ступінь доктора медичних наук після блискучого дисертаційного дослідження «Клініка, діагностика та лікування уражень головного мозку у віддаленому періоді закритої черепно-мозкової травми в осіб, що зазнали впливу факторів радіоекологічної катастрофи».
Буремні події на сході України, що відбуваються впродовж останніх років, змусили професора М. Матяша обґрунтувати й розпочати розвиток напряму військової й поствійськової психіатрії та психотерапії. У монографії «Український синдром: медико-психологічний аспект» (за редакцією М. Матяша), виданій 2016 р., і методичних рекомендаціях «Медико-психологічні аспекти реабілітації учасників АТО» із грифом Міністерства охорони здоров’я України вчений підкреслює: «Ситуація, що склалася в останній період, призвела до збройного конфлікту між терористичними угрупуваннями, загонами сепаратистів, російськими військовопризначенцями з одного боку та регулярними військами України, батальйонами добровольців, частинами Національної гвардії — з іншого. У результаті — величезні травми з числа військових та цивільного населення. Особи, що беруть участь у військових конфліктах, все рідше, враховуючи умови «гібридної війни», мають можливість після виходу з театру бойових дій зберегти фізичне та психічне здоров’я. До наслідків збройних конфліктів можна віднести посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), що розвивається після латентного періоду». Тож через призму соціального обов’язку, в ме–жах громадської організації «Асоціація з медичної та психологічної реабілітації», створеної Михайлом Матяшем, він і його колеги розгорнули дієвий неврологічний і психотерапевтичний контрнаступ на ці загрозливі явища, що виникають унаслідок бойових екстремальних станів. Виник дійсно український синдром біди. Й очолювана науковцем-патріотом спеціалізована асоціація постає найнеобхіднішою реабілітаційною платформою у відповідь на нові виклики життя. Украй важливою є констатація факту, що рекомендації цього фахового угрупування базуються на досконалих знаннях професора М. Матяша у просторі фармакопсихотерапії. Цей досвід лікаря, який, зрозуміло, є ще й інтерністом, який випробував на практиці низку цих заходів, аж до дій у бойових обставинах, постає дорогоцінним суспільним капіталом.
Професор М. Матяш є автором 120 наукових праць, 2 монографій і методичних рекомендацій, 2 авторських свідоцтв за своїм унікальним фахом. Показово, що публікації останніх років присвячені медико-психологічній реабілітації й соціальній адаптації учасників бойових дій. У 2017 р. новітній Гіппократ із тамування психологічних руйнацій, як можна, мабуть, назвати Михайла Миколайовича, отримав відзнаку науково-практичного товариства неврологів, психіатрів та наркологів України «За вагомий внесок у розбудову медико-психологічної реабілітації учасників АТО».
Новим щаблем щодо можливостей більш широкого використання рідкісного науково-етичного потенціалу М.М. Матяша стало його недавнє обрання завідувачем кафедри загальної і медичної психології НМУ імені О.О. Богомольця. Отже, у фарватері медико-психологічного факультету цього вишу відомий психотерапевт й психолог тепер гуртуватиме лікарську молодь у долученні її до реабілітаційної медицини, формуватиме найнеобхіднішу школу.
Свій новий науковий маршрут Михайло Миколайович розпочинає в дні свого ювілею, 24 травня йому виповнюється 60 років. Це зеніт наукової енергетики на підґрунті дієвого творчого й наукового буття, неспокою серця й розуму заради людей. З роси та з води, шановний ювіляре, успіхів й здоров’я у справі великого милосердного покликання!
Юрій Віленський,
кандидат медичних наук,
лауреат медалі імені М.М. Амосова


Вернуться к номеру