Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види мієлопатії

Основна класифікація розрізняє види мієлопатії за причинами, що її викликали.

Вертеброгенна (спондилогенна, дискогенна) мієлопатія

Супроводжує різні дегенеративні процеси та інші порушення в хребті: остеохондроз, спондильоз з активним розростанням остеофітів, зміщення хребців, грижу міжхребцевого диска, стеноз спинномозкового каналу тощо. Найбільш часте місце локалізації — шийний відділ хребта. Сюди ж можна віднести мієлопатію, що розвинулася внаслідок остеопорозу.

Ішемічна (судинна, атеросклеротична, дисциркуляторна) мієлопатія

Розвивається внаслідок нестачі спинномозкового живлення через відкладення холестерину на стінках судин, викликане атеросклерозом, спадковими метаболічними захворюваннями, а також вадами серця.

Посттравматична мієлопатія

Симптоми і прогноз дуже відрізняються залежно від складності травми і перебігу посттравматичного періоду, своєчасного надання медичної допомоги. Оскільки травма — це найчастіша причина пошкодження спинного мозку, посттравматична мієлопатія частіше за інші має необоротний характер і є основою залишкових явищ.

Епідуральна мієлопатія

Розвивається внаслідок крововиливу в спинномозковий канал, що пошкоджує нервову тканину аж до повного руйнування. Найчастішою причиною такого крововиливу є сильна спінальна травма з пошкодженням спінальних судин і розривом спинного мозку. Дуже тяжка форма, часто призводить до невиліковних паралічів.

Карциноматозна (ракова) мієлопатія

Пухлинні процеси негативно впливають на спинний мозок двома способами:
  1. Токсичний вплив пухлини, чиї речовини, що виділяються, призводять до некрозу нервової тканини спинного мозку.
  2. Механічне стискання спинного мозку пухлиною, тоді виникає больовий синдром через тиск на нервові корінці, а також порушується живлення мозку, можлива ішемія внаслідок передавлювання спінальних кровоносних судин.
Серед менш поширених видів виділяють інфекційну, інтоксикаційну (токсичну), метаболічну (наприклад, діабетичну), як наслідок епідурального абсцесу (запальну), демієлінізуючих процесів, радіаційну мієлопатію.