Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №4, 2018

Вернуться к номеру

Вітаємо Леоніда Олексійовича Безрукова з ювілеєм!

Ідеальний лікар — це людина, яка володіє глибинним знанням життя
і людської душі, інтуїтивно розпізнає будь-яке страждання і біль будь-якого роду
та відновлює світ однією своєю присутністю.
А.-Ф. Ам’єль
Своє 80-річчя 3 вересня відсвяткував доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету Леонід Олексійович Безруков.
Свою трудову діяльність Леонід Олексійович розпочав після закінчення у 1963 р. Харківського медичного університету на Волині, працюючи 2 роки лікарем-педіатром у селищі Торчин. Місцеві мешканці дотепер добре пам’ятають молодого ерудованого лікаря-початківця, якому навіть через півстоліття довіряють здоров’я своїх внуків і правнуків, долаючи для консультацій не одну сотню кілометрів, звертаючись із надією у складних випадках за допомогою до ювіляра аж у Чернівцях.
Отримавши безцінний досвід практичної роботи, Л.О. Безруков продовжує навчання в аспірантурі на кафедрі педіатрії Київського медичного інституту під керівництвом видатного вченого професора І.М. Руднєва. Після успішного захисту кандидатської дисертації, виконаної під керівництвом професорів І.М. Руднєва та А.Ю. Вершигори, що присвячувалася інфекційно-алергічним процесам у дітей, Леонід Олексійович продовжив роботу на цій кафедрі до 1975 року. Упродовж 1975–1980 рр. працював імунологом в Інституті клінічної та експериментальної хірургії м. Києва, а у період 1980–1983 рр. — доцентом кафедри педіатрії № 3 Київської медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика під керівництвом професора Ж.П. Гудзенко.
У цей період Л.О. Безруков стоїть у витоків дитячої алергології в Україні, проводить масштабні алергологічні та імунологічні дослідження, багато консультує і практикує. Організаторські зусилля Безрукова як першого дитячого алерголога України спрямовані на створення структури служби дитячої алергологічної допомоги в Україні та м. Києві.
В 1983 р. переїжджає до м. Чернівці, де призначений завідувачем кафедри дитячих хвороб Чернівецького медичного інституту, одразу розпочинає активну та широкомасштабну наукову, лікувальну та педагогічну роботу. У 1990 році у Києві він успішно захищає докторську дисертацію з теми «Бронхообструктивний синдром при гострих респіраторних інфекціях у дітей раннього віку». 
Упродовж 26 років (з 1983 по 2009 р.) в Чернівецькому медичному інституті (пізніше — Буковинській державній медичній академії та Буковинському державному медичному університеті наразі) Л.О. Безруков завідував кафедрою педіатрії та дитячих інфекційних хвороб.
За цей період кафедра дає початок створенню нових кафедр педіатричного спрямування на теренах Буковинського медичного університету. Так, в 1994 році створено кафедру пропедевтики дитячих хвороб і у 2000 році — кафедру факультетської педіатрії (нині — педіатрії та медичної генетики).
Під керівництвом Леоніда Олексійовича співробітники кафедри ретельно вивчають питання етіопатогенезу, клініки, діагностики, лікування та прогнозу захворювань органів дихання (бронхообструктивний синдром, бронхіальна астма, гострі пневмонії), питання невідкладної допомоги та інтенсивної терапії в педіатрії, значну увагу приділяючи дослідженням екологічно-залежних захворювань у дітей. За ініціативи Леоніда Олексійовича кафедра займається активною міжнародною діяльністю, співробітники брали активну участь у роботі міжнародних наукових конференцій у Польщі, Франції, Німеччині, Росії.
Під керівництвом професора Л.О. Безрукова виконано й успішно захищено 23 кандидатські та 3 докторські дисертаційні роботи, наразі виконується ще одна докторська та одна кандидатська дисертаційні роботи. У 2009 році ім’я професора Леоніда Олексійовича Безрукова поповнило лави Почесних членів Київського товариства дитячих лікарів. Наукову та педагогічну діяльність професор поєднує з великою науково-організаційною роботою, оскільки він є незмінним головою Чернівецького осередку Асоціації педіатрів України.
Леонід Олексійович — талановита особистість, висококваліфікований спеціаліст, ініціативний, прогресивний науковець і керівник. Ціла плеяда учнів — докторів і кандидатів наук, вихідців наукової школи професора Безрукова продовжують разом зі своїм Учителем вирішувати нагальні проблеми сучасної педіатричної науки. Завдяки наполегливій, творчій роботі, компетентності, високому професіоналізму він здобув шану та повагу серед колег, представників вищої школи та науковців. Притаманні йому багатогранний талант, людяність, відданість справі є гідним прикладом для тих, хто працює поруч із ним.
Асоціація педіатрів України, колектив кафедри педіатрії та дитячих –інфекційних хвороб, педіатрична громадськість Буковини щиро
вітають ювіляра та зичать душевного оптимізму та творчого натхнення, затишку й добробуту в сім’ї, мирного чистого неба та впевненості у майбутньому, щиро бажають невичерпної творчої енергії, добра, 
підтримки колег і професійної вдачі!
Дорогий наш Леоніде Олексійовичу, низький Вам уклін за Вашу
мудрість, за Ваші знання, за терпіння, за плече, яке Ви підставили
багатьом із нас у складну хвилину.
Многая літа!!!


Вернуться к номеру