Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Епідеміологічні особливості ієрсиніозу в організованих колективах

Авторы: Литовка С.Л.(1), Клименко Ю.Ю.(1), Кожокару А.А.(2), Рожков А.А.(1),Олим М.Ю.(1), Іванько О.М.(2)
(1) — Центральне санітарно-епідеміологічне управління, м. Київ, Україна (2) — Українська військово-медична академія,м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Ієрсиніоз — значно поширене інфекційне захворювання, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, реєструється більше ніж у 30 країнах світу, але частіше в країнах із прохолодним кліматом. Офіційна реєстрація ієрсиніозу в Україні почалася в 1986 році, і він був зареєстрований на всіх адміністративних територіях. В окремих областях серед осіб із гострими кишковими інфекціями виявляють від 6 до 10,8 % хворих на ієрсиніози. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, захворюваність на кишковий ієрсиніоз коливається в межах 0,56–0,24 на 100 тис. населення, щорічно виявляють 107–192 хворих, але вважається, що це не остаточні дані.

Останнім часом особливе занепокоєння лікарів викликають можливі ускладнення перенесеної ієрсиніозної інфекції, зокрема хронізація і формування імунопатологічних синдромів із переходом у системний автоімунний процес.

Мета: вивчення епідеміологічних особливостей ієрсиніозу в організованих колективах.

Матеріали та методи. Для виконання роботи були застосовані серологічний, епідеміологічний та статистичний методи дослідження.

Результати. Ієрсиніоз залишається актуальною проблемою через поліморфність клінічної картини, неспецифічність проявів та труднощі в діагностиці, а також через можливість розвитку генералізованих форм інфекції, які закінчуються летально. Випадки ієрсиніозу реєструються протягом всього року, але збільшення захворюваності (спалахи) відмічають із жовтня по травень.

Проблема захворюваності на ієрсиніоз є актуальною і для Збройних сил України. За період із січня по квітень 2018 року у деяких військових частинах були зафіксовані випадки захворювань на гострі кишкові інфекції. За результатами проведених лабораторних досліджень, у двох випадках виділена культура Y.enterocolitica, що є патогенною для людини (серотип 0:9).

За результатами перевірок, проведених фахівцями Служби превентивної медицини МО України, порушень в утриманні продовольчих складів та овочесховищ відповідних військових частин не виявлено. Також були проведені бактеріологічні дослідження з об’єктів харчування (їдальні, продовольчі склади, овочесховища) військових частин, було виявлено обсіменіння збудником ієрсиніозу овочів (виділено Y. enterocolitika). З урахуванням того, що випадки захворювання на ієрсиніоз виникли в різних військових частинах, не виключено, що резервуаром збудника ієрсиніозу є загальне овочесховище постачальника, яке надає послуги з харчування, у тому числі зберігання та доставки овочів із центрального овочесховища.

Висновки. Кишковий ієрсиніоз є поширеною інфекційною патологією. Причинами та умовами, що сприяли виникненню резервуара збудника ієрсиніозу і захворювань особового складу, стали завезення овочів, заражених збудником ієрсиніозу, на продовольчі склади військових частин, недотримання технології приготування та правил реалізації страв із сирих овочів (без термічної обробки), наявність умов для міграції і поширення гризунів в овочесховищах.

Овочі, закладені на зберігання, відіграють роль основного фактора передачі кишкового ієрсиніозу та підвищення рівня захворюваності серед осіб в організованих колективах.



Вернуться к номеру