Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №1, 2019

Вернуться к номеру

Варіанти перебігу вродженого кору: труднощі діагностики та оптимізація лікування

Авторы: Іванова Л.А.(1), Гарас М.Н.(1), Білейчук Р.Ю.(2), Руда Т.Д.(2)
(1) — Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна
(2) — Обласна дитяча клінічна лікарня, м. Чернівці, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Упродовж спалаху кору в Чернівецькій області 2017–2018 років зареєстровані 194 випадки захворювання у немовлят, зокрема у 6 новонароджених, з яких 5 випадків уродженого кору. Різновекторність та суперечливість літературних даних щодо тактики ведення народжених від матерів, хворих на кір, дітей, а також певна обмеженість лабораторних можливостей методів прямої детекції збудника у біологічних середовищах спричинили необхідність обміну досвідом ведення цього контингенту пацієнтів.
Метою роботи був аналіз ведення окремих випадків уродженого кору.
Матеріали та методи. З дотриманням вимог біоетики проаналізовано клінічні випадки вродженого кору у новонароджених, які перебували на стаціонарному лікуванні у відділенні крапельних інфекцій Обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівців.
Результати. 1. Дитина народилася недоношеною на 34-му тижні гестації через природні пологові шляхи з масою тіла 1950 г, на першу добу висипу в IgM позитивної матері. Перебіг кору виявися субклінічним, неускладненим, без жодних клінічних ознак, із гематологічними ознаками лейкоцитозу (25,8 Г/л), зсувом формули вліво (паличкоядерні нейтрофіли — 17 %, мієлоцити — 1 %), у зв’язку з чим дитина отримувала антибактеріальну терапію цефотаксимом. На 7-му добу життя виявлено позитивні IgM до вірусу кору.
2. Дитина народилася доношеною на 40-му тижні гестації через природні пологові шляхи з масою тіла 3600 г від матері у катаральному періоді кору. Клінічні симптоми кору (висип без етапності одночасно з субфебрильною гарячкою, катаром дихальних шляхів і легким кон’юнктивітом) у дитини з’явилися на 7-му добу життя через 2 доби після появи висипки у матері. Протикорові IgM виявилися позитивними у матері та дитини. Дитина отримувала вітамін А та внутрішньовенний імуноглобулін, на тлі останнього стан характеризувався позитивною динамікою з регресом усіх симптомів. Перебіг кору у породіллі супроводжувався розвитком на другу добу висипу двобічної пневмонії.
3. Дитина народилася доношеною на 38-му тижні гестації через природні пологові шляхи з масою тіла 2350 г від матері на третю добу висипу. На другу добу життя у дитини відзначалися поодинокі невиражені елементи висипу на тулубі плямистого характеру, що утримувалися впродовж доби та безслідно регресували. Серологічний протикоровий профіль дитини характеризувався сероконверсією — IgM негативні на другу добу життя та IgM позитивні на шосту добу життя.
Висновок. Наведені клінічні випадки свідчать про суттєвий клінічний поліморфізм уродженого кору.


Вернуться к номеру