Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №1, 2019

Вернуться к номеру

Ураження слизової оболонки порожнини рота при вірусних інфекціях у дітей

Авторы: Шпак І.В., Євтушенко В.В., Дуднікова М.О.
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Сьогодні кількість вірусів налічує понад 5 тисяч, проте вчені вважають, що насправді їх приблизно 1 мільйон. Віруси супроводжують людство протягом багатьох років і відступати не збираються. В Україні останніми роками спостерігається стрімке зростання вірусних захворювань, особливо серед дітей (Голубовська О.А.). Поширеними вірусними захворюваннями є кір, вітряна віспа, паротит, герпетична, ентеровірусна та парвовірусна й інші інфекції. Так, за даними МОЗ України, 2016 р. лише на кір захворіли 102 особи, 2017 р. — 4782, 2018 р. — 54 481, а лише за січень 2019-го зафіксовано 15 тисяч випадків. Крім порушення загальносоматичного стану у пацієнтів із вірусними захворюваннями спостерігається наявність місцевих змін на слизовій оболонці порожнини рота (СОПР). 
Кір викликається фільтруючим вірусом, має повітряно-крапельний шлях передачі. Для цього захворювання характерними є зміни на СОПР у продромальному періоді, що проявляються появою на гіперемованій слизовій оболонці щік, ясен, губ та в ділянці молярів біло-жовтих точок округлої форми розміром 1–2 мм у діаметрі. Елементи ураження нагадують краплі вапна на фоні гіперемованої плями, що виступають над рівнем СОПР і не зливаються між собою — симптом Філатова — Коплика, при появі екзантеми на 3-тю — 4-ту добу зникають. Вони є результатом запального процесу з дрібними фокусами дегенерації та часткового некрозу епітелію і подальшим неправильним його ороговінням. Епітеліальний покрив, що зазнав цих змін, втрачає прозорість, стає каламутним. Ззовні це проявляється утворенням білуватих плям, що виступають над поверхнею слизової оболонки. Одночасно з появою висипань на слизовій оболонці м’якого піднебіння з’являються висипання у вигляді невеликих блідо-рожевих або яскраво-червоних плям неправильної округлої форми, що швидко зникають. Можливе приєднання патогенної мікрофлори.
Вітряна віспа викликається фільтруючим вірусом і характеризується гострим початком. Одночасно з появою висипань на шкірі з’являються зміни на СОПР — на піднебінні, щоках, язиці, яснах і губах. Елементом ураження СОПР є пухирець, або везикула (vesiculum), що відноситься до первинних елементів. Він являє собою порожнинний елемент, наповнений серозною рідиною. Формування елемента відбувається в шипуватому шарі епітелію слизової оболонки внаслідок вакуольної або балонуючої дистрофії. Везикули швидко лопаються з утворенням ерозії, вкритої сіро-білим нальотом. При зворотному розвитку на СОПР не залишається слідів. 
Герпетична інфекція є однією з найбільш поширених вірусних інфекцій, що має виражені клінічні прояви на СОПР у вигляді везикулярних висипань на обмежених ділянках, катарального або виразково-некротичного стоматиту. В розвитку герпетичного пухирця виділяють 4 стадії. Перша — гіперемія СОПР, що супроводжується свербежем, печінням, онімінням; друга — утворення пухирців із прозорим умістом, що нагадує зерна проса (везикулярна стадія) з вираженою аденопатією, що триває 4–10 днів; третя — утворення вторинних елементів ураження СОПР після розриву пухирців на фоні набряклої гіперемованої СОПР: кірочок (crusta) та ерозій (erosio) яскраво-червоного кольору, вкритих нальотом із вторинним інфікуванням; четверта — одужання, при якому можлива нетривала гіперемія СОПР на місцях, де були висипання. У порожнині рота вірус герпесу виглядає як первинна герпетична інфекція або хронічний рецидивуючий герпес СОПР та губ. 
Ентеровірусна інфекція — група вірусів, що належать до Picornaviridae (Коксакі, ЕСНО) та характеризуються різноманіттям клінічних проявів — від лихоманки до тяжких менінгоенцефалітів, міалгій, міокардитів тощо. Залежно від провідного клінічного синдрому розрізняють такі форми захворювання, як везикулярний стоматит, герпетична ангіна, ентеровірусна лихоманка, серозний менінгіт та інші. При ентеровірусному везикулярному стоматиті спостерігається симптомокомплекс, що характеризується проявом клінічної картини екзантеми та енантеми — елементи висипань на верхніх і нижніх кінцівках, ураження порожнини рота (синдром «рука — нога — рот»). На СОПР спостерігаються пласкі знебарвлені висипання, порушення рельєфу з подальшим утворенням везикул. Герпетична ангіна, що не викликається вірусом простого герпесу, лише за характером висипань на СОПР нагадує дане захворювання. Спостерігається помірна гіперемія слизової оболонки м’якого піднебіння і дужок без порушення рельєфу з подальшою появою папул або везикул червоного кольору — без порожнинних елементів, інфільтрат яких знаходиться в сосочковому шарі власної пластинки слизової оболонки. Папули швидко трансформуються в пухирці, що оточені вінчиком гіперемії. Через 1–2 доби на їх місці утворюються ерозії, вкриті сірим нальотом. Через те, що ерозії є поверхневим дефектом епітелію СОПР, вони зникають безслідно. 
Парвовірусна інфекція, або інфекційна еритема Чамера, — поширена екзантемна інфекція, збудником якої є парвовірус В19 (РVВ19). Клінічними проявами є інфекційна еритема, синдром папульозно-геморагічних висипань, хронічна анемія, апластичний криз та інші форми. Ураження СОПР характеризується наявністю набряку та везикульозних висипань зі швидким утворенням ерозій. Також спостерігаються петехіальні плями без порушення рельєфу СОПР, що являють собою точкові геморагічні плями, утворені внаслідок порушення цілісності судинної стінки, і при натисканні не змінюють свій колір. Частіше петехії локалізуються на слизовій оболонці твердого піднебіння, язика, горла. 
При паротиті, що являє собою гостре інфекційне захворювання, викликане РНК-вмісним вірусом роду Rubilavirus родини Paramixaviridae, спостерігається ураження великих залоз і ЦНС. Захворювання характеризується гострим початком із підвищення температури тіла та припухлості привушних слинних залоз, наявністю больових точок Філатова і симптомом Мурсона (набряк і гіперемія СОПР у місці виходу протоки привушної слинної залози). Спостерігається сухість СОПР, утруднене відкривання рота та пережовування їжі, можливе приєднання вторинної мікрофлори. Таким чином, при вірусних інфекційних захворюваннях спостерігаються різноманітні ураження СОПР як у вигляді первинних, так і вторинних елементів ураження. Наявність тих чи інших елементів, характерних для певного захворювання, є критерієм при проведенні диференціальної діагностики і подальшої тактики лікування.

Список литературы

1. Oral Viral Infections: Diagnosis and Management / Clarcson E. et al. // Dent. Clin. North Am. 2017. Apr.; 61(2); 351-363. doi: 10.1016/ j. Eden. 2016.12.005.

2. Pathogenic Viruses Commonly Present in the Oral Cavity and Relevant Antiviral Compounds Derived from Natural Products. Daisuke Asai, Hideki Nakashima // Medicines. 2018; 5(4): 120; doi: 10.3390/ medicines 5040120.

3. Інфекційні хвороби: енциклопедичний довідник / За ред. Крамарьова С.О., Голубовської О.А. — К.: ТОВ «РА-Гармонія», 2018. — 592 с.

4. Інфекційні хвороби у дітей: підручник / Л.І. Чернишова, А.П. Волоха, А.В. Бондаренко та ін.; за ред. Л.І. Чернишової. — К.: ВСВ «Медицина», 2016. — 1016 с. + 6 с. кольор. вкл.

5. Periodontal and Oral Mucosa Diseases: textbook. Vol. 2 / A.V. Borysenko, L.V. Linovytska, O.F. Nesynet al.; edited by A.V. Borysenko. — Kyiv: AUS Medicine Publishing, 2018. — 624 p.; color edition.


Вернуться к номеру