Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 8, №2, 2019

Вернуться к номеру

Сучасні нефрологічні знання — кожному лікарю. День нирки в Україні (за матеріалами науково-практичної конференції)

12 квітня відбулась реєстрова науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання нефрології, діалізу та трансплантації — Всесвітній день нирки 2019» — «Лікування хронічної хвороби нирок в умовах обмежених ресурсів». Захід був організований кафедрою нефрології та нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика за підтримки Всесвітнього товариства нефрологів (International Society of Nephrology, ISN) і Української асоціації дитячих нефрологів і зареєстрований Всесвітнім комітетом World Kidney Day (https://www.worldkidneyday.org/event/ckd-treatment-in-low-resource-settings).

У роботі конференції взяли участь 136 лікарів із 35 міст України, серед яких були фахівці 6 спеціальностей, 78 % становили нефрологи й дитячі нефрологи. Міжнародна частина — проф. Л. Ростанг (Франція), К. Комісаров (Білорусь), М. Іванова (Італія). Було подано 8 наукових доповідей, серед промовців були 3 спікери від ISN. Освітня підтримка була надана платформою «Аксемедін», юридична підтримка — юридичною фірмою «Статус».

Головні тези виступів

Всесвітній день нирок (ВДН) — спільна ініціатива ISN і Міжнародної федерації ниркових фундацій (IFKF), що інформує політиків у сфері охорони здоров’я, медичний персонал й широку громадськість у всьому світі щодо захворювання нирок з метою запобігання захворюванню, своєчасної діагностики й призначення оптимального лікування. Місія ВДН полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про важливість нирок для загального здоров’я й знизити частоту й вплив захворювань нирок і пов’язаних з ними проблем зі здоров’ям у всьому світі.

— Хронічна хвороба нирок (ХХН) вражає приблизно 10 % дорослого населення світу: вона є 12-ю причиною смерті в усьому світі. Гостре ушкодження нирок, важливий чинник ХХН, вражає понад 13 мільйонів людей у всьому світі, 85 % цих випадків задокументовано в країнах із низьким і середнім рівнем доходу.

— Для виявлення ХХН проводяться тестування на альбумінурію й розрахунок швидкості клубочкової фільтрації (рШКФ). На ВДН 2018 року був представлений арр yourGFR (by Tommy Crestanello) для Android для розрахунку швидкості клубочкової фільтрації. За рік зареєстровано понад 1100 користувачів, серед яких 59 % — з України, 8 % — з Індії, 6 % — з Італії, 3 % — зі США.

— Обмежені рівні доходів підвищують популярність доступних методів профілактики прогресування ХХН, серед яких фізична активність з уникненням дегідратації є важливою складовою для людей з будь-якою стадією ХХН.

— Профілактика ХХН залежить від виявлення можливих чинників розвитку ХХН, таких як діабет, гіпертензія й первинні ниркові захворювання, насамперед IgA-нефропатія й полікістоз.

— Для діагностики ниркових захворювань золотим стандартом визнано нефробіопсію, можливості якої сьогодні значно розширюються завдяки імуногістохімії, імунофлюоресценції й омікс-діагностиці сечі й біопсійного матеріалу (Matrix Assisted Laser Desorption IonisationMass Spectroscopy Imagine (MALDI-MSI)).

— Найчастіше причинами розвитку ХХН є діабет, гіпертензія, а серед захворювань нирок — полікістоз, васкуліти й інфекції сечової системи на тлі аномалій розвитку.

— Для гальмування прогресування ХХН використовують дві групи ренопротекторних препаратів: блокатори ренін-ангіотензин-альдостеронової системи (РААС) й гліфлозини. Застосовується комбінація блокаторів РААС із використанням найбільш дружніх до нирок препаратів — БРІМОНЕЛ (БРА, ІАПФ, МОксонідин, НЕбілет, Леркамен).

— Для контролю гіпергідратації використовують торасемід і ксипогаму, що мають три терапевтичних інтервали дії. Найбільша доза для торасеміду становить 200 мг на добу, ксипогами — 80 мг на добу, препарати можна комбінувати один з одним. Індапамід при рШКФ менше від 60 мл/хв застосовувати не рекомендовано.

Сучасна тактика лікування інфекцій сечової системи передбачає призначення уроантисептика упродовж 5 діб (при циститах), або антибіотика цефалоспоринового ряду, або фторхінолону упродовж 10 діб (при пієлонефритах), ріабалу (при циститах), жарознижуючих — парацетамолу й німесуліду, а також профілактичне лікування: вакцинацію уріваком, застосування препаратів журавлини, що містять 36 мг проантоціанідину (уропак-36), фітонірингової терапії (канефрон Н).

— Рутинне призначення фторхінолонів при циститах не рекомендоване, тому що резистентність до них розвивається дуже швидко. Єдина ситуація, що потребує призначення фторхінолонів, — це цистит, який виникає після незахищеного сексу з випадковим статевим партнером (для запобігання/лікування хламідійної й уреаплазмової інфекції, поки не будуть відомі результати полімеразної ланцюгової реакції). В усіх інших випадках (цистит після захищеного сексу або переохолодження) цілком достатньо уроантисептиків.

Серед уроантисептиків сьогодні найчастіше призначається Макмірор, який також використовують для лікування рецидивів гострого циститу (7 днів), профілактики рецидивів циститу й пієлонефриту (табл. 1).

— Макмірор (ніфуратель) має суттєві переваги перед іншими нітрофурановими препаратами за рахунок: 1) широкого антимікробного спектра, який крім основних уропатогенів (E.сoli, Klebsiella pneumoniaе, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus) включає гриби й найпростіші; 2) украй низької токсичності; 3) здатності відновлювати біоценоз кишечника завдяки росту власних лактобактерій; 4) практично повної відсутності резистентності. Відсутність резистентності забезпечує якнайшвидше усунення клінічних симптомів циститу й дає суттєві переваги при поєднанні інфекцій сечової системи з вульвовагінітами.

— Лікування термінальної стадії хронічної ниркової недостатності (ХХН 5-ї ст.) передбачає трансплантацію нирки як пріоритетний вибір, перитонеальний або гемодіаліз. Досвід країн з обмеженими ресурсами свідчить про можливість успішних програм трансплантації, зокрема в Білорусі, Таїланді, Єгипті, Ірані, Молдові, Індії, Пакистані.

— Для лікування пацієнтів із ХХН 5-го ступеня вперше в Україні запропоновано розширений гемодіаліз (HDх) на основі діалізатора THERANOVA, інноваційний підхід до ефективного й безпечного видалення середніх молекул, що проводиться в режимі звичайного гемодіалізу, але ефективність якого вища за таку при гемодіафільтрації.

Низькомінералізована вода Fiuggi («Ф’юджі») для щоденного вживання й лікування гіперурикемії вже четвертий рік була представлена на Дні нирки. Fiuggi — світовий бренд мінеральної води, що використовується для лікування й профілактики урологічних патологій. Тел. 0-800-30-15-20, дзвінки з усіх телефонних номерів України безкоштовні.

Згідно з новим наказом МОЗ України від 22.02.2019 № 446 «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» запропоновано активніше реєструватися й отримувати бали на головній платформі для безперервного професійного розвитку лікарів «Аксемедін» (https://accemedin.com).

Юридична підтримка медичного бізнесу була надана на ВДН Русланом Совершенним від фірми «Статус» (https://afstatus.com.ua).

Фотозвіт подано на сайті https://nephrology.kiev.ua/portfolio і https://www.facebook.com.

Оргкомітет конференції висловлює щиру подяку учасникам заходу.

Оргкомітет висловлює щиру подяку фармацевтичним компаніям і компаніям медичної продукції та послуг, що брали участь у роботі конференції, платформі «Аксемедін» (https://accemedin.com) і юридичній компанії «Статус» (https://afstatus.com.ua).

Підписуйтесь на новини:

— https://www.facebook.com, кафедра нефрології та НЗТ НМАПО імені П.Л. Шупика;

— телеграм-канал «Медична практика проф. Д.Д. Іванова»;

— https://www.youtube.com/povesti (О здоровье с профессором Ивановым).

Матеріал наданий оргкомітетом конференції



Вернуться к номеру