Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Оцінка індексу резерву кисню під час процедурної седації при виконанні колоноскопічних досліджень в амбулаторних умовах

Авторы: Науменко В.О., Волкова Ю.В.
Харківський національний медичний університет, м. Харків, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Моніторинг функції дихання під час виконання медикаментозної процедурної седації в амбулаторних умовах є найважливішим для забезпечення безпеки пацієнта. Показник PaO2, що визначається при вимірюванні газів артеріальної крові, може використовуватися для оцінки оксигенації в усіх діапазонах. Однак результати дискретні та на їх отримання потрібен час, методика є інвазивною і не підходить до амбулаторних умов. SpO2, насичення артеріальної крові киснем, що вимірюється за допомогою неінвазивної пульсоксиметрії, не дозволяє проводити оцінку в зоні гіпероксії (при оксигенації вище від нормальної). Розрахунковий індекс ORi — параметр, що дозволяє проводити неінвазивний і безперервний моніторинг статусу оксигенації пацієнта в діапазоні помірної гіпероксії (PаO2 > 100 і ≤ 200 мм рт.ст.) і визначається як резерв кисню пацієнта.
Мета: на підставі спостереження за змінами ORi виявлення значущості цього параметра за оцінки адекватності дихання пацієнтів під час виконання процедурної седації, коли проводяться колоноскопічні дослідження.
Матеріали та методи. Обстежено 68 пацієнтів вікової групи від 42 до 65 років, категорії анестезіологічного ризику ASA 2, яким проводилася колоноскопія в умовах процедурної седації за допомогою пропофолу (10 мґ/кг) та налбуфіну (0,2–0,4 мг/кг). Моніторинг дихання під час проведення седації здійснювався, крім клінічного спостереження, ще й за допомогою класичної пульсоксиметрії (SpO2) та вимірювання індексу резерву кисню (ORi) за допомогою пульсоксиметру Masimo 7 rainbow SET. 
Результати та висновки. Під час спостереження за допомогою сумісного датчика індекс ORi показував настання десатурації в середньому на 30–40 секунд раніше, ніж виявлялися помітні зміни SpO2, що значно розширило візуалізацію змін, які відбуваються з функцією дихання у пацієнтів. У разі здійснення допоміжного дихання, або надання додаткового кисню у дихальні шляхи, ORi дозволяв оцінити «накопичений» резерв кисню та своєчасно припинити допоміжне дихання або збільшення кількості кисню, надмірність якого призводить до небажаних ефектів гіпероксії. Під час використання з моніторингом SpO2 ORi може розширити можливості неінвазивного і безперервного моніторингу стану насичення крові пацієнта киснем у діапазоні, де моніторинг SpO2 неможливий, що є зручним доповненням у стеженні за станом насичення киснем крові пацієнта та покращує безпеку під час проведення процедурної седації.


Вернуться к номеру