Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Неінвазивна вентиляція легень в інтенсивній терапії дихальної недостатності пацієнтів із торакальною травмою

Авторы: Старіков А.В., Правдіна Н.С., Євтушенко М.С.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. В умовах продовження збройного конфлікту на Сході України ми маємо велику кількість втрат особового складу, як безповоротних, так і санітарних. Усе частіше з’являються проникаючі та непроникаючі травми органів грудної клітки, тому виникає потреба в адекватній респіраторній підтримці пацієнтів із торакальною травмою.
Мета: покращити якість надання медичної допомоги пораненим та хворим із дихальною недостатністю, яка виникає в пацієнтів із торакальною травмою, уникнути ускладнень, пов’язаних з інтубацією трахеї. Неінвазивна штучна вентиляція легень (НІВ) — один з ефективних новітніх методів корекції гострої дихальної недостатності, що у певних випадках може бути альтернативою традиційній ШВЛ [1]. НІВ характеризується меншою частотою ускладнень і має низку переваг перед ШВЛ [2].
Методи та результати. Дослідження проводились на базі Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь». У дослідженні брали участь 15 осіб із торакальною травмою різного походження: кульові, мінно-вибухові поранення, забої легень, бронежилетні травми. Пацієнти доставлені до Головного військового клінічного госпіталю з інших лікувальних закладів силами санавіації. В інтенсивній терапії пацієнтів інсуфляція зволоженого кисню була неефективною, у зв’язку з чим їм застосовували неінвазивну вентиляцію легень через щільну лицеву маску FaceFit апаратом UVENT у режимі CPAP із PЕЕР 4–8 см вод.ст. За перші 2 години частота дихання знизилася з 22,40 ± 1,56 до 17,80 ± 1,29 за 1 хв. Зменшилися прояви ціанозу. Вихідний рівень SpO2 — 89,07 ± 0,69 %, через 2 години після початку маскової НІВ SpO2 зріс до 93,850 ± 0,043 %. При застосуванні НІВ відмічається поступове зниження частоти серцевих скорочень із 101,30 ± 2,74 до 80,90 ± 5,08 за 1 хв, проте значного впливу на гемодинаміку виявлено не було. ВЕ коливався в межах норми, що було статистично незначущим. У 67 % (10) пацієнтів НІВ була ефективною, що дало можливість забезпечити адекватну респіраторну підтримку без застосування інвазивних методик. Як відомо, проведення довготривалої ШВЛ може сприяти ускладненням, таким як гнійний бронхіт, травмування слизової оболонки трахеї, пролежнів трахеї та можливості інших інфекційних ускладнень. Однак у 33 % (5) пацієнтів відмічалося стрімке погіршення стану (наростання тахіпное > 35/хв, тахікардія, посилення ціанозу, порушення свідомості), і ми були змушені застосовувати класичну ШВЛ з інтубацією трахеї.
Висновки. Застосування НІВ сприяло покращенню клінічного стану та газового стану крові. Таким чином, застосування неінвазивної вентиляції легень на ранніх стадіях виникнення дихальної недостатності дає можливість уникнути ускладнень та сприяти покращенню результатів лікування.

Список литературы

  1. Ferrer M., Esquinas A., Leon M. et al. Noninvasive Ventilation in Severe Hypoxemic Respiratory Failure. A Randomized Clinical Trial. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 2003. Vol. 168. P. 1438-1444.
  2. Wallet F., Scoeffler M., Reynaud M. et al. Factors associated with noninvasive ventilation failure in postoperative acute respiratory insufficiency: An observational study. Eur. J. Anaesthesiol. 2009. Vol. 15. P. 49-54.

Вернуться к номеру