Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №9 (727), 2020

Вернуться к номеру

ESC Congress 2020: українське представництво

Авторы: Дарина Чернікова
лікар, професійний член Європейського товариства кардіологів (ESC), амбасадор в Україні від робочої групи з телекардіології Міжнародного товариства з телемедицини та eHealth (ISfTeH)

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

З 29 серпня по 1 вересня відбулася грандіозна подія у світі кардіології — ESC Congress 2020 — The Digital Experience. У зв’язку з пандемією COVID-19 конгрес вперше був проведений в онлайн-форматі.
Цьогоріч кількість учасників побила рекорди: майже 100 тисяч реєстрацій (порівняно з 33 тисячами у 2019 році) із понад 200 країн світу. Приємно здивувала кількість молодих докторів, студентів і резидентів — 55 % порівняно з 25 % на ESC Congress 2019. А лідерами за кількістю реєстрацій цього року стали Бразилія, Мексика, Великобританія і США. Завдяки зручному формату проведення та наданій можливості безкоштовної реєстрації колеги з найвіддаленіших куточків світу змогли брати участь у цьому масштабному заході і дізнатися з перших вуст про інновації 2020.
На конгресі були подані результати 13 найсвіжіших масштабних клінічних досліджень 2020 року. У фокусі кардіологів залишаються питання профілактики розвитку серцево-судинних захворювань, удосконалення системи eHeath, застосування девайсів для інтервенційних втручань, використання препаратів для лікування серцевої недостатності (СН), безпеки антикоагулянтної терапії і запобігання інсультам у хворих із фібриляцією передсердь (ФП).
Були проведені спеціальні сесії, присвячені лікуванню серцево-судинних ускладнень у пацієнтів із COVID-19. Завдяки самовідданій праці лікарів і медсестер з усього світу, які в цей складний період не тільки борються за життя пацієнтів, але ще і працюють над клінічними дослідженнями, ми маємо досить велику доказову базу для ефективного лікування СН, міокардитів, тромбозів та інших ускладнень коронавірусної інфекції.
Трансконтинентальні інтервенції
Особливий акцент на конгресі був зроблений на швидкий розвиток digital, або цифрових, технологій. Останнім часом поняття «штучний інтелект» міцно увійшло практично в усі сфери нашого життя. І кардіологія не виняток. Ось яскравий тому приклад. У кінці жовтня 2019 року інтервенційний кардіолог із Мічигану Райан Меддер (Ryan Madder) провів перше трансконтинентальне черезшкірне коронарне втручання в США. Для цього він використовував систему CorPath GRX з апаратом для проведення віддалених операцій Corindus, яка дозволила йому в реальному часі контролювати дії робота віддалено. На сесії ESC конгресу професор Jean Fajadet надав відео з проведення такої процедури в клініці Clinique Pasteur (Тулуза, Франція). Система для інтервенцій, про яку йшлося, — це рука робота, яка виконує маніпуляцію (наприклад, коронарне стентування) із більшою точністю, а головне — інтервенційний кардіолог не піддається рентгенівському випромінюванню, оскільки перебуває за межами катетеризаційної лабораторії. Друге покоління такої роботизованої системи оснащене джойстиками на пульті управління, що дозволяє лікарю просувати або повертати катетер і провідник по судині з точністю до міліметра, що вкрай складно зробити вручну.
Штучний інтелект та моніторинг роботи серця
Дуже важливі аспекти ефективного використання дигітальних технологій — це навчання пацієнта, тісна співпраця з доктором і, звичайно, підтримка держави. Без участі країни у впровадженні програм для ефективних комунікацій розвиток eHealth не буде можливим.
Я наведу декілька прикладів цифрових технологій в дії. Сьогодні існує додаток Babylon App Based Care на базі штучного інтелекту, який використовує медичні дані (принцип електронної енциклопедії) в поєднанні з історією хвороби пацієнта, обробляє мільйони операцій в секунду, у тому числі поточні скарги пацієнта, і приймає рішення про те, чи потрібно йому відвідати лікаря, а також про ймовірні причини симптомів із прогнозами здоров’я.
Ще один додаток, доступний у 45 країнах, — це MyHF application для оптимізації моніторингу та лікування СН. Приклад автономних девайсів (пристроїв, які можуть працювати незалежно від іншого обладнання) — CardioMEMS™ HF System. У разі використання цієї системи ми маємо на меті виявити зміни в серці до появи симптомів гострої СН або ускладнень хронічної СН і якомога довше зберегти стабільний стан пацієнта. Крім того, на сьогодні існує величезна кількість wearables (так званого смарт-одягу), Apple Watch для реєстрації ритму серця, виявлення ФП шляхом аналізу фотоплетизмографічних сигналів обличчя пацієнта без фізичного контакту, використовуючи камеру смартфона. Сьогодні існує безліч ресурсів для лікарів про інновації у сфері еHealth. Серед них European Heart Journal Digital Health, вебінари робочої групи з телекардіології Міжнародного товариства з телемедицини та eHealth (ISfTeH), організовані головою групи лікарем із Франції Alexandru Mischie. Технології не стоять на місці!
Протоколи: актуальні зміни
Наступне актуальне питання — це раціональна медикаментозна терапія. Поки світові фармакологічні інститути розробляють нові молекули, вчені з усього світу проводять масштабні мультицентрові дослідження наявних препаратів, відкриваючи нові ефекти, зокрема, антидіабетичних препаратів групи інгібіторів SGLT-2 для лікування СН. Як і раніше, актуальне питання тривалості антикоагулянтної терапії в пацієнтів із гострим і хронічним коронарним синдромом, а також за наявності ФП. Це питання завжди викликало безліч дискусій, оскільки часто досвід застосування цих препаратів на практиці не збігається з результатами досліджень. Тут, як і у всій медицині, важливі індивідуальний підхід до кожного пацієнта, оцінка співвідношення користі і ризику.
У цьому році робочі групи і вся команда Європейського товариства кардіологів (ESC) порадували нас публікацією нових рекомендацій. Являючись членом робочої групи з кардіоваскулярної фармакотерапії, я не з чуток знаю, що оновлення протоколів — це величезна праця. У 2020 році нам доступні такі рекомендації: вроджені вади серця в дорослих (які часто є причиною передчасної смерті), гострий коронарний синдром без елевації сегмента ST, фібриляція передсердь і гайдлайн зі спортивної кардіології. З усіма рекомендаціями можна ознайомитися на офіційному сайті ESC.
Безумовно, онлайн-формат конгресу цього року — це єдино можливий вихід із положення. Зручний формат? Так. Але щодо мене, то я сумую за старим форматом офлайн, бо це можливість отримати нові практичні навички, живе професійне спілкування, емоції. Та, звичайно ж, трошки більше, ніж офіційна програма: школи танців, велопробіги з метою профілактики серцево-судинних захворювань, заняття йогою, вечірки з піснями на різних мовах.
Усе це знову обов’язково буде після того, як ми здолаємо пандемію! Величезна подяка усій команді Європейського товариства кардіологів за прекрасну організацію, інформативні доповіді та доступ до наукових ресурсів. 


Вернуться к номеру