Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Досвід застосування Протефлазіду при профілактиці та лікуванні COVID-19

Авторы: С.П. Борщов, О.Л. Панасюк, В.І. Матяш, Д.В. Говорова, Н.С. Трембачова
ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

З 2019 року і по цей час у світі триває пандемія COVID-19. На жаль, щодня зростає кількість хворих і в Україні. З моменту реєстрації першого хворого і по сьогодні тривають пошуки ефективного й безпечного противірусного засобу, який мав би пригнічувальний вплив на коронавірус. На жаль, досі препарату з доведеною противірусною дією не знайдено. Тому ми, маючи позитивний досвід використання Протефлазіду при інших вірусних інфекціях, включили цей лікувальний засіб у локальний протокол досліджень для лікування й профілактики COVID-19 у клініці ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України».
Доклінічні дослідження Протефлазіду, проведені в лабораторії інституту, показали, що діюча речовина ефективно пригнічує реплікацію коронавірусу тварин у клітинній культурі in vitro.
Із квітня 2020 року і донині в рамках дослідження профілактичної дії препарату Протефлазід приймають співробітники нашого інституту. На сьогодні серед 192 співробітників, які приймали препарат, не зафіксовано жодного випадку захворювання на COVID-19 і побічних дій Протефлазіду.
Мета дослідження — визначити ефективність препарату Протефлазід при профілактиці й лікуванні хворих на COVID-19.
Матеріали та методи: 192 здорових добровольці, 14 осіб, хворих на COVID-19 легкого й середнього ступеня тяжкості в амбулаторних умовах. Для профілактики використовували Протефлазід у дозі 20 крапель тричі на добу перорально. Лікувальні дози становили від 30 до 40 крапель препарату тричі на добу перорально залежно від маси хворого й тяжкості перебігу хвороби.
В амбулаторних умовах проліковано 14 хворих, з них 4 — середнього ступеня тяжкості, 10 — легкого ступеня. Усім хворим як базову терапію було призначено Протефлазід. Усім хворим проводилось дослідження методом ПЛР на SARS-Cov-2: до звернення (пацієнти зазвичай звертались уже після отримання результатів досліджень, що були призначені лікарями інших лікувальних закладів або виконані за власною ініціативою хворих), через 7–10 діб від початку лікування та ще через тиждень після отримання результатів другого тестування. Також контролювалась імунна відповідь, методом ІФА визначався рівень специфічних антитіл М і G на 7-му — 10-ту добу від початку лікування та ще через 7 діб. Під час лікування постійно контролювався рівень сатурації, тричі на добу — температура тіла, залежно від тяжкості стану та змін у лабораторних показниках від одного до трьох разів на тиждень проводились такі дослідження: розгорнутий загальний аналіз крові, С-реактивний білок (кількісний), D-димери, біохімічний аналіз крові. Проведена комп’ютерна томографія органів грудної порожнини.
Результати. Серед 192 добровольців жодного випадку захворювання не зафіксовано.
Пневмонію рентгенологічно було підтверджено в 13 з 14 пацієнтів із максимальним ураженням легень до 45 % і максимальним ступенем тяжкості за шкалою CO-RADS 19 балів.
Госпіталізації потребував лише один хворий у зв’язку зі зниженням показників сатурації менше за 90 %. Цей хворий звернувся на 10-ту добу хвороби і в той же день був госпіталізований; до звернення Протефлазід не приймав, проте за призначеннями інших лікарів приймав чотири різних антибіотики без лабораторного контролю й лікувального ефекту. Усі хворі одужали. В усіх хворих повторні дослідження методом ПЛР як на 7-му — 10-ту добу лікування, так і через тиждень були негативними. На 7-му — 10-ту добу спостерігались підвищення титрів специфічних антитіл М і G, ще через тиждень спостерігалось зниження титрів антитіл М і зростання титру антитіл G.
Будь-яких побічних чи негативних дій Протефлазіду не зафіксовано.
Висновки
1. Отримані результати свідчать про профілактичну ефективність прийому Протефлазіду в умовах пандемії COVID-19.
2. Прийом Протефлазіду хворими убезпечує від погіршення стану та сприяє елімінації вірусу впродовж 7–10 діб від початку лікування.
3. Прийом Протефлазіду не має токсичного або будь-якого іншого негативного впливу на організм.
4. Незначна кількість пацієнтів, які були включені до дослідження, не дозволяє зробити остаточні висновки щодо лікувальної ефективності Протефлазіду при COVID-19, що потребує подальших досліджень.


Вернуться к номеру