Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Огляд доказових даних застосування ремдесивіру для лікування COVID-19

Авторы: А.М. Машейко, О.Б. Піняжко, Ю.Є. Малишевська, І.М. Романенко, М.В. Лелека, М.М. Клименко, Т.М. Думенко, Л.І. Ковтун, В.А. Васильєва
Державне підприємство «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Коронавірусна хвороба (COVID-19, U07.1 за МКХ-10) — гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом SARS-CoV-2, який вперше було ідентифіковано в грудні 2019 року в місті Ухань (Китай), а 30 січня 2020 року ВООЗ було оголошено спалах COVID-19 надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного рівня. 
Хоча тяжкість захворювання в більшості людей із COVID-19 є легкою (40 %) або помірною (40 %), тяжкий перебіг хвороби, що потребує кисневої підтримки, розвивається в 15 % пацієнтів, а 5 % хворих має критичний перебіг захворювання, що вимагає проведення механічної вентиляції легень у відділеннях інтенсивної терапії. Для лікування пацієнтів із тяжким та критичним перебігом захворювання протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженим наказом МОЗ України від 02.04.2020 № 762 (у редакції наказу МОЗ України від 21.07.2020 № 1653), передбачено призначення противірусного засобу ремдесивір.
Матеріали та методи. Об’єктом дослідження виступили результати клінічних досліджень, на підставі яких було схвалене застосування ремдесивіру у Європейському Союзі (ЄС). Дослідження було проведене з використанням методу інформаційного пошуку та аналізу даних. 
Результати. Ремдесивір — новий синтетичний противірусний препарат, що є інгібітором вірусної РНК-полімерази, який перешкоджає виробленню генетичного матеріалу вірусу, тим самим запобігаючи його розмноженню. 
На початку пандемії ремдесивір був доступний до застосування лише через програми співчутливого використання (сompassionate use program) компанії-розробника Gilead. Програми співчутливого використання покликані надавати пацієнтам із загрозливими для життя захворюваннями та захворюваннями, що призводять до тривалої непрацездатності, за відсутності інших варіантів лікування, доступ до методів лікування, які знаходяться на стадії розробки та які ще не отримали дозволу на застосування (marketing authorisation). Згодом розпочався перехід із програми співчутливого використання до програм розширеного доступу (expanded access programs), які дозволили прискорити доступ до ремдесивіру тяжкохворим пацієнтам. 03.07.2020 Європейською комісією було надано лікарському засобу ремдесивір умовний дозвіл на продаж (conditional marketing authorization), що зробило його першим дозволеним в ЄС препаратом для лікування COVID-19 у дорослих і підлітків від 12 років із пневмонією, які вимагають додаткового кисню.
Доказові дані щодо ремдесивіру були оцінені Європейським агентством із лікарських засобів (EMA) у надзвичайно короткі терміни за допомогою процедури поступової оцінки (rolling review), що зазвичай застосовується під час надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я для оцінки даних в міру того, як вони стають доступними.
Схвалення ремдесивіру в ЄС для лікування COVID-19 ґрунтується на результатах багатоцентрового рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження ІІІ фази ACTT-1 із залученням 1063 пацієнтів (CO-US-540-5776/NCT04280705), організованого Національним інститутом алергії та інфекційних хвороб США (NIAID), які свідчать про сприятливий ефект ремдеcивіру при лікуванні пацієнтів із помірним та тяжким перебігом COVID-19. Установлено, що пацієнти, які отримували ремдесивір, на 31 % швидше одужували, ніж ті, хто отримував плацебо (р < 0,001). Зокрема, медіана часу до одужання становила 11 днів для пацієнтів, які отримували ремдесивір, порівняно з 15 днями для тих, хто отримував плацебо. Смертність становила 8 % у пацієнтів групи ремдесивіру та 11,6 % — групи плацебо відповідно (p = 0,059).
Спираючись на результати дослідження SIMPLE (GS-US-540-5773/NCT04292899) із залученням 397 пацієнтів EMA було надано рекомендацію, що для пацієнтів, які не потребують механічної вентиляції легень або екстракорпоральної мембранної оксигенації, курс лікування може бути скорочено з 10 до 5 днів із збереженням його ефективності. Пацієнти, які отримують 5-денний курс лікування, але не мають клінічного поліпшення, матимуть право продовжувати прийом ремдесивіру протягом додаткових 5 днів. Можливість скоротити тривалість лікування дозволить більшій кількості пацієнтів отримати ліки, які користуються попитом.
Висновок. Ремдесивір є першим схваленим в ЄС лікарським засобом для лікування COVID-19 у дорослих і підлітків від 12 років із пневмонією, які вимагають додаткового кисню. Застосування ремдесивіру дозволяє на 4 дні пришвидшити одужання пацієнтів із помірним та тяжким перебігом COVID-19 порівняно з плацебо, а отже, скоротити тривалість госпіталізації та зменшити потребу в підтримуючих заходах, включаючи механічну вентиляцію легень. Враховуючи, що дозвіл на продаж ремдесивіру є умовним, цей препарат перебуває під додатковим моніторингом безпеки та клінічної ефективності. Після отримання нових даних, рішення щодо застосування ремдесивіру при COVID-19 буде переглянуте.
Станом на 15.09.2020 вивчення безпеки та клінічної ефективності ремдесивіру триває у 20 клінічних дослідженнях, найбільшими серед них є такі: WHO Solidarity (NCT04321616), DisCoVeRy (NCT04315948), REMDACTA (NCT04409262) та CARAVAN (NCT04431453).


Вернуться к номеру