Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

Ефективність комбінації декспантенолу і метилметіоніну для корекції клінічних симптомів хронічного H.pylori-асоційованого гастриту на тлі хронічного панкреатиту

Авторы: Махніцька І.В., Бабінець Л.С.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: дослідити ефективність використання двокомпонентної вітамінної комбінації — декспантенолу (провітаміну В5) і метилметіоніну (вітаміну U) — у комплексній терапії хворих на хронічний гастрит (ХГ), асоційований із Н.pylori, у поєднанні з хронічним панкреатитом (ХП) шляхом аналізу динаміки клінічних симптомів і синдромів пацієнтів.
Матеріали та методи. Обстежені 25 пацієнтів із Н.pylori-асоційованим ХГ на тлі ХП, які знаходилися під спостереженням сімейного лікаря. Пацієнти були розподілені на дві групи: І група (10 хворих) отримувала загальноприйняте комплексне лікування (ЗПЛ), ІІ група (15 хворих) — ЗПЛ + доктовіт, діючою основою якого є синергічна комбінація декспантенолу (провітаміну В5) і метилметіоніну (вітаміну U), протягом 2 місяців.
Результати. Виявлена позитивна динаміку клінічних проявів в обох групах пацієнтів, проте лікувальний ефект у ІІ групі був вагомішим: зменшення проявів диспептичного та анемічного синдромів на 26,7 та 46,7 % відповідно, гіповітамінозу — на 16,5 % порівняно з даними І групи.
Висновки. Доведено доцільність використання у комплексній протокольній терапії пацієнтів із ХП у поєднанні з H.рylori-асоційованим ХГ 2-місячного курсу двокомпонентної вітамінної комбінації — декспантенолу (провітаміну В5) і метилметіоніну (вітаміну U) — за даними більш статистично значущої позитивної динаміки зменшення проявів диспептичного та анемічного синдромів, гіповітамінозу стосовно таких під впливом протокольної терапії (р < 0,05).


Вернуться к номеру