Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Двохетапна серологічна діагностика збудників Лайм-бореліозу у пацієнтів із кропив’янкою

Авторы: Петрук А.М.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Кропив’янка — поліетіологічний алергодерматоз, який характеризується ураженням шкірних покривів у вигляді еритематозних, уртикарних висипань та вираженим відчуттям свербежу. Причини кропив’янки на сьогодні до кінця не встановлені. Одними із провокуючих чинників є інфекційні фактори: віруси, токсини, бактерії, зокрема B. burgdorferi s.l., збудник Лайм-бореліозу.
Мета дослідження: з’ясувати етіологічну структуру Лайм-бореліозу у пацієнтів із кропив’янкою.
Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилися 32 пацієнти із кропив’янкою віком від 18 до 68 років, які протягом 2019–2020 рр. лікувались амбулаторно та стаціонарно в КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер». Чоловіків було 8 (25,0 %), жінок — 24 (75,0 %).
Діагноз кропив’янки встановлювали клінічно, згідно з МКХ-10. 
Етіологічне розшифрування хвороби Лайма проводили в два етапи. На першому етапі визначали специфічні антитіла IgM і IgG до антигенів комплексу B. burgdorferi s.l. у сироватці крові методом ELISA. За результатами першого етапу дослідження зразки крові із проміжними й позитивними результатами підтверджували методом імунного блотингу. Для обох методів використовували тест-системи компанії Euroimmun AG (Німеччина).
Результати та обговорення. Застосування двохетапного серологічного методу діагностики Лайм-бореліозу дозволило на першому етапі (тест ELISA) виявити антитіла IgM і/або IgG до B. burgdorferi s.l. у 18 (56,3 %) із 32 пацієнтів із кропив’янкою. Методом імуноблоту (другий етап) наявність анти-IgМ до B. burgdorferi s.l. підтвердили у 8 (25,0 %) із 32 пацієнтів-респондерів, анти-IgG — у 3 (9,4 %) осіб.
Надалі визначали етіологічну структуру Лайм-бореліозу за вмістом специфічних IgG до VlsE (Variable like segence еxpressed, рекомбінантного антигену) B. burgdorferi s.s., B. afzelii та B. garinii. IgG до VlsE B. burgdorferi s s. діагностовано у сироватці крові всіх 3 пацієнтів, які за першим етапом мали позитивні результати, специфічні антитіла даного класу до VlsE B. afzelii і B. garinii мали по одному хворому на кропив’янку. 
Висновок. Діагностика специфічних антитіл IgM і/або IgG до B. burgdorferi s.l. у 56,3 % пацієнтів із кропив’янкою (тест ELISA) та їх підтвердження у імуноблоті (IgM у 25,0 % пацієнтів, анти-IgG — у 9,4 % осіб) може свідчити про можливу причетність трьох геновидів борелій: B. burgdorferi s.s., B. afzelii та B. garinii — до виникнення цієї патології.


Вернуться к номеру