Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Особливості цитокінової регуляції у дітей із біліарною дисфункцією на фоні надмірної ваги та ожиріння

Авторы: Завгородня Н.Ю., Татарчук О.М., Кленіна І.А., Петішко О.П.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: визначити особливості вмісту цитокінів у дітей із біліарною дисфункцією на фоні надмірної ваги та ожиріння.
Матеріали та методи. Обстежено 94 дитини з надмірною вагою та ожирінням, які перебували у відділенні дитячої гастроентерології ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України». За результатами дослідження моторно-евакуаторної функції жовчного міхура (ЖМ) пацієнти були розподілені на групи: І — 52 дитини з гіпофункцією ЖМ; ІІ — 42 дитини з нормальною функцією ЖМ. Групу контролю становили 14 дітей із нормальною вагою та нормокінезією ЖМ. У сироватці крові визначали рівень TNF-α, інтерлейкіну-6 (ІL-6), інтерлейкіну-10 (ІL-10) імуноферментним методом. Жорсткість печінки оцінювалася шляхом зсувно-хвильової еластографії.
Результати. Підвищення рівнів прозапальних цитокінів виявлено у хворих І та ІІ груп. Встановлено вірогідне збільшення медіани рівня ІL-6 (в 2,2 раза; р < 0,05) та TNF-α (в 4,5 раза; р < 0,05) у хворих І групи, ІL-6 (в 2,3 раза; р < 0,05) та TNF-α (в 4,3 раза; р < 0,05) у хворих ІІ групи відносно показників групи контролю. Вірогідної різниці між середніми значеннями рівнів прозапальних цитокінів у пацієнтів І та ІІ груп не знайдено. Встановлено прямий позитивний кореляційний зв’язок середньої сили між рівнем ІL-6 та TNF-α (r = 0,664; р < 0,01) у хворих І групи. Виявлено прямий слабкий кореляційний зв’язок між рівнем TNF-α та жорсткістю печінки (r = 0,433; р < 0,05) у хворих І групи. Також в І групі рівень ІL-6 позитивно корелював з індексом маси тіла (ІМТ) (r = 0,332; р = 0,02). Рівень протизапального цитокіну ІL-10 у хворих І групи був нижчим в 4,4 раза порівняно з хворими ІІ групи (р < 0,05) та в 2,5 раза порівняно з групою контролю (р < 0,05). Співвідношення TNF-α/ІL-10 у дітей І групи перевищувало аналогічний показник контрольної групи в 15,4 раза (р < 0,05), ІІ групи — в 5,4 раза (р < 0,05). Ступінь дисбалансу був більш вираженим у пацієнтів І групи: співвідношення TNF-α/ІL-10 в 2,9 раза (р < 0,05) перевищувало аналогічний показник дітей ІІ групи.
Висновки. У дітей з надмірною вагою та ожирінням спостерігається вірогідне збільшення медіани рівнів TNF-α і ІL-6, зменшення концентрації ІL-10, зростання співвідношення TNF-α/ІL-10. Порушення скоротливої здатності ЖМ супроводжується вірогідним зростанням ступеня дисбалансу прозапальних та протизапальних цитокінів переважно внаслідок зменшення продукції ІL-10. У дітей з гіпокінетичною дисфункцією ЖМ рівень прозапальних цитокінів позитивно корелює з жорсткістю паренхіми печінки та ІМТ.


Вернуться к номеру