Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №2, 2021

Вернуться к номеру

Міжпрофесійна взаємодія для досягнення оптимального здоров’я порожнини рота

Авторы: Супрунович І.М., Мазур І.П.
Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати


Резюме

Нестримний прогрес у сфері медичної науки, розвиток інноваційних технологій обумовлюють необхідність безперервного професійного розвитку не лише лікарів-стоматологів, а й спеціалістів загальної практики. Асоціація стоматологів України разом з провідними лікарями загальних спеціальностей провела вже III Український конгрес, спрямований на вдосконалення професійної компетентності лікарів.

Unrestrained progress in medical science, the development of innovative technologies necessitates continuous professional development not only of dentists but also of general practitioners. The Ukrainian Dental Association together with the lea-ding general practitioners has already held the III Ukrainian Congress that aims to improve the professional competence of doctors.


Ключевые слова

безперервний професійний розвиток; лікарі-стоматологи; конгрес

continuous professional development; dentists; congress

9–10 квітня 2021 року в м. Києві в онлайн-режимі відбувся ІII Український конгрес з міжнародною участю «Інтегрована медицина та стоматологія», проведення якого присвячено Всесвітньому дню здоров’я порожнини рота. Основною метою даного заходу була консолідація професійної спільноти лікарів-стоматологів з лікарями загальної практики та юристами для обміну думками, підвищення кваліфікації з приводу питань профілактики, особливостей ведення пацієнтів і покращення якості надання медичної допомоги. 
Зі словами вітання звернувся до учасників конгресу ректор Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, академік НАМН України, професор Ю.В. Вороненко, який зробив акцент на важливості безперервного професійного розвитку лікарів-стоматологів. 
Привітав українських лікарів президент Все-світньої федерації стоматологів доктор Герхард К. Зеебергер. Він відзначив, що Всесвітній день здоров’я порожнини рота є найбільшою глобальною інформаційною кампанією, яка спрямована на роз’яснення ролі стоматологічного здоров’я в підтримці фізичного здоров’я та благополуччя людини та формування основних навиків догляду за порожниною рота в дітей.
У вітальному слові президент Асоціації стоматологів України професор Ірина Петрівна Мазур висловила побажання успішної роботи учасникам конгресу та відзначила важливість тем, що будуть розглядатися під час його роботи. 
Всесвітньою федерацією стоматологів з 2007 року запроваджено проведення Всесвітнього дня здоров’я порожнини рота в усіх країнах світу, а з 2008 року цей захід проводиться і в Україні. Програма конгресу була побудована таким чином, щоб висвітлити тісний взаємозв’язок і взаємовплив загального стану людини та стоматологічного здоров’я і поінформувати лікарів про сучасні методи і досвід інших країн щодо питань профілактики основних стоматологічних хвороб. 
Дводенна програма конгресу включала проведення 9 симпозіумів і практичного тренінгу. 
Перший день конгресу був насичений науковою і практичною інформацією про особливості проведення стоматологічного лікування у хворих з супутньою патологією. Розглядались ендокринні аспекти — питання гіперпаратиреозу, цукрового діабету. В рамках симпозіуму «Ендокринні аспекти в стоматології» д.м.н., професор І.П. Мазур розповіла про взаємозв’язок між здоров’ям порожнини рота та ендокринними хворобами.
Проф. О.А. Крикунов, проф. О.В. Копчак та М.В. Слободяник під час симпозіуму «Стоматологічні захворювання у пацієнтів з кардіоваскулярною патологією» підняли питання захворювань серця, ролі коморбідних станів у розвитку генералізованих захворювань пародонта та впливу пародонтопатогенної інфекції у хворих з генералізованим пародонтитом на клапанну патологію серця. Лікар-анестезіолог М.А. Левченко провів практичний тренінг для лікарів невідкладної допомоги та кардіолегеневої реанімації при потраплянні інородного предмета в дихальні шляхи.
Під час симпозіуму «Ревматологічні хвороби та здоров’я порожнини рота» професори С.І. Сміян і І.Ю. Головач розглянули проблемні питання, що пов’язують ревматолога і лікаря-стоматолога, а також зробили акцент на остеопорозі.
Доповідь д.м.н., професора І.П. Мазур про патогенетичні та клінічні аспекти запальних процесів у резорбції кісткової тканини альвеолярного відрост-ка відкрила симпозіум «Менеджмент запалення та болю в практичній діяльності стоматолога». Про алергічні реакції на місцеві анестетики, що виникають під час стоматологічної практики, йшлося в доповіді професора А.Є. Богомолова. У своїй доповіді проф. П.В. Леоненко торкнувся питань дентальної імплантації у хворих з порушенням метаболізму кісткової тканини.
Питання деконтамінації патогенної мікрофлори порожнини рота розглянула д.м.н., професор І.П. Мазур під час симпозіуму «Протимікробні засоби в практиці стоматолога: ризик антибіотикорезистентності», а к.м.н. Е.М. Павленко розповіла про застосування протимікробних засобів при лікуванні хворих на генералізований пародонтит. 
Досить цікавою і необхідною практикуючим лікарям подією став практичний тренінг з невідкладної допомоги та серцево-легеневої реанімації, який провів анестезіолог за фахом, практикуючий лікар М.А. Левченко. 
Зацікавила лікарів дискусія з професором О.А. Крикуновим і анестезіологом М.А. Левченко щодо невідкладних станів та особливостей надання стоматологічної допомоги хворим, які приймають антикоагулянти. Були обговорені питання про необхідність впровадження протоколу хірургічних стоматологічних втручань у хворих, які отримують антикоагулянтну терапію.
Скорочення державного сектора надання стоматологічної допомоги зумовлює перехід лікарів у приватні заклади охорони здоров’я, тож питання організації приватної практики перебуває в фокусі уваги лікарів. Завершував перший день конгресу симпозіум «Правові питання у практиці лікаря-стоматолога», під час якого юрист Антоніна Нижник повідомила про п’ять кроків до організації приватної медичної практики лікарем-стоматологом. 
Другий день конгресу розпочався з відкриття симпозіуму «Організаційні питання системи надання стоматологічної допомоги» (модератор — віцепрезидент Асоціації стоматологів України О.М. Вахненко). Організатори охорони здоров’я обговорили питання трансформації системи медичної допомоги: В.К. Солдатов розповів про питання державних фінансових гарантій медичного обслуговування щодо медичної стоматологічної допомоги на 2021 рік, к.м.н. С.В. Скульська підняла питання про стоматологічну допомогу дітям і профілактику основних стоматологічних захворювань, В.Ю. Канєвська повідомила про особливості роботи лікаря стоматологічного профілю в умовах дії програми державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. У своїй доповіді І.О. Коваленко підняв питання надання стоматологічної допомоги жителям сільської місцевості в умовах реформування, а к.м.н. О.М. Вахненко повідомив про зміни в нормативно-правовій базі системи безперервного професійного розвитку. Про лікарське самоврядування розповів К.О. Надутий. 
Під час симпозіуму «Правові питання у практиці лікаря-стоматолога» адвокат О.Ю. Юдін надав поради лікарям-стоматологам, які мають приватну практику, та розповів про супровідні документи для роботи стоматологічної приватної практики. А медичний юрист С.М. Форкош під час своєї доповіді зробила акцент на тому, як правильно формувати взаємовідносини «лікар — пацієнт». 
В рамках конгресу відбулася Міжнародна експертна нарада фахівців в галузі профілактичної стоматології країн Східної Європи під егідою Міжнародної стоматологічної асоціації «Співдружність». В нараді взяли участь провідні експерти України, Білорусі, Казахстану. Відкрила нараду професор О.В. Деньга з доповіддю про комунальну програму профілактики основних стоматологічних захворювань у населення України. Визначною подією була доповідь президента Всесвітньої федерації стоматологів Герхарда К. Зеебергера. Вперше за історію стоматології в Україні президент FDI виступав для українських стоматологів. Під час своєї доповіді він звернув увагу присутніх на програму «Vision 2030», спрямовану на профілактику стоматологічних захворювань, що призведе до оптимального здоров’я порожнини рота у світі. Про освітній і професійний стандарт стоматологічних гігієністів йшлося в доповіді президента Європейської федерації стоматологічних гігієністів Івон Ніблон. Професор Бедрос Я. Сакук розповів про застосування міофункціональної терапії в превентивній медичній і стоматологічній допомозі. Професор С.С. Єсембаєва і лікар-стоматолог О.В. Волобуєва розповіли про стан і перспективи профілактики стоматологічних захворювань в Республіці Казахстан. Під час свого виступу к.м.н. О. Шевченко підняв питання програми профілактики і міжпрофесійної взаємодії стоматологів і гігієністів. Професор Т.М. Манак і професор Н.О. Юдіна розповіли про систему профілактики карієсу зубів і захворювань пародонта в Республіці Білорусь. З доповіддю про індивідуальну гігієну порожнини рота виступила к.м.н. С.В. Хлєбас. Завершував симпозіум виступ д.м.н., професора І.П. Мазур та д.м.н. А.Е. Деньги щодо програми профілактики стоматологічних захворювань у превенції основних неінфекційних захворювань. 
Заключною подією конгресу став науково-історичний симпозіум «Історія стоматології України», під час якого к.м.н. О.М. Вахненко розповів про основні здобутки і виклики української стоматології та представив резолюцію конгресу. 
Загалом конгрес пройшов у дружній і колегіальній атмосфері. У роботі конгресу взяли участь більш ніж 2000 учасників, які висловили вдячність за цікаву наукову програму та можливість отримати від експертів відповіді на складні питання, адже теми, що обговорювались на конгресі, є актуальними для сучасної стоматології. 
Конфлікт інтересів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів та власної фінансової зацікавленості при підготовці даної статті.
 
Отримано/Received 11.05.2021
Рецензовано/Revised 20.05.2021
Прийнято до друку/Accepted 26.05.2021

Список литературы

1. Супрунович І.М. Міждисциплінарна взаємодія лікарів у комплексному підході до лікування хворих із поліморбідними станами. Oral and General Health. 2021. № 1. С. 45-47. 
2. Мазур І.П., Супрунович І.М. «Інтегрована медицина та стоматологія» — міждисциплінарна професійна освіта. Сучасна стоматологія. 2019. № 1. С. 104-105.
3. https://www.worldoralhealthday.org/about

Вернуться к номеру