Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Цитологічна характеристика ясенних епітеліоцитів на фоні різних підходів до одонтопрепарування під металокерамічні конструкції зубних протезів у динаміці клінічного моніторингу

Авторы: Радчук В.Б.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Питання вивчення клітинного складу ясен при протезуванні металокерамічними протезами в різні терміни клінічних спостережень з огляду на закономірності морфологічних змін є актуальним, оскільки дає змогу спрогнозувати віддалені результати.
Мета дослідження: вивчити зміни клітинного складу ясен при протезуванні металокерамічними конструкціями в динаміці клінічних спостережень.
Матеріали та методи. У пацієнтів 2 груп клінічних спостережень, яким здійснювали одонтопрепарування з формуванням класичного заокругленого скошеного уступу або максимально зберігали тверді тканини в ділянці шийки зуба перед одонтопрепаруванням, у подальшому проводили вивчення клітинного складу зскрібка, одержаного з маргінальних ясен у ділянці препарованих зубів.
Результати та обговорення. Клітинний склад епітелію ясен пацієнтів обох груп клінічних спостережень перед одонтопрепаруванням відображав реґіонарні особливості анатомічної ділянки й функціональну належність слизової оболонки до жувального типу. Тинкторіальні властивості поверхневих епітеліоцитів і кількісне переважання рогових лусочок в епітелії ясен відображають механізми зроговіння в нормі шляхом поетапного процесу, що розпочинається з проміжних епітеліоцитів, поширюється на поверхневі клітини у вигляді еозинофільних гранул цитоплазми з подальшим утворенням рогових лусочок. Цитологічна картина ясен у ділянці відпрепарованих девітальних зубів у пацієнтів обох груп на 45-ту добу клінічних спостережень представлена багатошаровим плоским епітелієм із проміжними й поверхневими клітинами, роговими лусочками з якісними змінами епітеліоцитів порівняно з показниками на момент первинного обстеження. У клітинному складі ясен у ділянці вітальних зубів пацієнтів І групи відбулися якісні зміни проміжних епітеліоцитів з узурованою плазмолемою та ознаками цитопатології. У цитоплазмі визначався глікоген у вигляді азурпозитивних гранул, що характеризує здатність багатошарового плоского епітелію до його синтезу й накопичення в умовах запального процесу в яснах. Клітинний склад ясен у ділянці вітальних зубів пацієнтів ІІ групи також характеризувався багатошаровим плоским епітелієм з переважанням проміжних базофільних епітеліоцитів за умови наявності поверхневих клітин і рогових лусочок. При цьому в проміжних клітинах ознаки цитопатології здебільшого відсутні.
Висновки. Вищенаведені тинкторіальні відмінності епітеліоцитів у клітинному складі ясен пацієнтів обох груп у динаміці клінічних спостережень відображають функціонування захисних механізмів тканин ясен і забезпечують їх гомеостаз.


Вернуться к номеру