Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 3 (27) 2010

Вернуться к номеру

До 60-річчя від дня народження Вернигородського Віктора Сергійовича

Віктор Сергійович Вернигородський народився 21 травня 1950 року в с. Галчин Андрусівського району Житомирської області. Після закінчення середньої школи вступив до Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова, який закінчив у 1973 році.

З 1973–1977 р. працював ліка­рем­терапевтом у смт. Городниці Новоград­Волинського району. Уже в ті роки проявились його здібності не тільки як лікаря, але й науковця. Тому в 1977 році він вступає до клінічної ординатури кафедри ендокринології Вінницького медичного інституту й починає займатися науковою роботою під керівництвом відомого в країні професора Бориса Олексійовича Зелінського. Після закінчення клінічної ординатури Віктор Сергійович вступає до аспірантури тієї ж кафедри, яку успішно закінчує, та  захищає кандидатську дисертацію з теми «Функціональний стан серцево­судинної системи при хворобі Аддісона». Подальший науковий та педагогічний шлях Віктора Сергійовича тісно пов’язаний із Він­ницьким національним медичним університетом, де він спочатку займає посаду асистента кафедри ендокринології, з 1993 року — доцента, з 1996 року — завідувача курсу ендокринології післядипломної освіти.

В.С. Вернигородський — автор понад 170 наукових праць і багатьох раціоналізаторських пропозицій. У 2006 році він успішно захистив докторську дисертацію «Клініко­морфологічна характеристика серцево­судинної системи та медико­соціальна реабілітація хворих на цукровий діабет 2­го типу». У цій роботі і в багатьох його публікаціях він уперше запропонував лікування серцево­судинних ускладнень у хворих на цукровий діабет методами лазерного опромінення. Віктор Сергійович також одним із перших в Україні розробив питання медичної реабілітації хворих на цукровий діабет, що має важливе медико­соціальне значення. Він є членом апробаційної вченої ради з захисту кандидатських та докторських дисертацій при Вінницькому національному медичному університеті, членом редакційної колегії «Міжнародного ендокринологічного журналу».

Крім наукової роботи Віктор Сергійович велику увагу приділяє педагогічній та лікувальній роботі. Уже протягом 33 років він навчає студентів, лікарів ендокринологів, терапевтів, педіатрів на факультеті вдосконалення. Його професійні лекції, які читаються на високому методичному та нау­ковому рівні, завжди цікавлять як лікарів, так і студентів. З великою повагою до нього ставляться хворі, яким він віддає тепло своєї доброї душі. Кількість консультацій, які проводить Віктор Сергійович за день, вражає. Він вирішує складні питання, пов’язані з медичною експертизою хворих. Багато років є членом міжрегіональної експертної комісії зі зв’язку захворювань з аварією на ЧАЕС.

Віктор Сергійович проводить громадську роботу. Активно працює у «Школі хворих на цукровий діабет», виступає в передачах місцевого радіомовлення та телебачення.

Приємно відмітити також те, що завжди поруч із Віктором Сергійовичем на життєвому шляху його дружина Марія Василівна — кандидат медичних наук, заві­дувач відділу клініко­функціональних досліджень НДІ реабілітації інвалідів. Пишається батько успіхами сина Сергія, який працює доцентом кафедри патологічної анатомії та готує до захисту докторську дисертацію.

Віктор Сергійович зустрічає свій ювілей у повному розквіті сил та натхнення.

Колективи кафедри ендокринології та Вінницького обласного клінічного диспансеру сердечно вітають ювіляра і бажають йому здоров’я, щастя і творчих успіхів.

 Редакція «Міжнародного ендокринологічного журналу» бажає вельмишановному Віктору Сергійовичу Вернигородському міцного здоров’я, подальших успіхів у науковій роботі, здійснення творчих планів.



Вернуться к номеру