Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 3(9) 2007

Вернуться к номеру

Від редактора

Нещодавно опублікований новий спільний консенсус Європейського товариства з кардіології (ESC) і Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) з рекомендаціями, які грунтуються на позиціях доказової медицини, з метою допомогти лікарям обрати найоптимальнішу стратегію лікування для конкретного хворого з ви­значеною патологією. Настав час об’єднання зусиль ендокринологів і кардіологів з метою по­ліпшення якості надання медичної допомоги мільйонам хворих, у яких діагностовано цукровий діабет і серцево-судинну патологію.

За оцінкою дослідників, 240 мільйонів людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, і це число зросте до 330 мільйонів, можливо, навіть до 500 мільйонів до 2030 р. До 50 % хворих з ЦД 2-го типу залишаються недіагностованими впродовж тривалого часу внаслідок асимптоматичного перебігу. Масове проведення скринінгу асимптоматичного цукрового діабету в популяції міжнародними організаціями до цього часу не рекомендувалося, оскільки не було вірогідних даних, що раннє виявлення порушень вуглеводного обміну сприятиме кращому прогнозу в таких пацієнтів. Результати скринінгових досліджень, проведених в Україні, свідчать про високу ефективність, оскільки дають можливість раннього виявлення цукрового діабету і, отже, здійснювати профілактику серцево-судинних ускладнень. А частина осіб із порушеною толерантністю до глюкози, виявленою під час скринінгових обстежень, має змогу шляхом корекції способу життя нормалізувати показники вуглеводного обміну.

На сторінках журналу ви маєте змогу озна­йомитися з оригінальним дослідженням, яке на­діслав доктор медичних наук А.П. Дорогой з Національного наукового центру «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» АМН України. У цьому дослідженні наведена динаміка показників, які стосуються тривалості життя і потенційних втрат трудового потенціалу з причини цукрового діабету.

Добре відомо про прямий взаємозв’язок між серцево-судинною патологією і цукровим діабетом, наявні також спільні фактори ризику для їх розвитку (артеріальна гіпертензія, паління, порушена толерантність до глюкози, надмірна маса тіла та ін.). Слід відзначити, що на сьогодні серед працездатного населення України не так вже й багато осіб, у яких відсутні фактори ризику серцево-судинних захворювань. Справді, профілактика небезпечних захворювань — це справа не лише медиків. Давно йде мова про те, що в Україну повинна прийти мода на здоровий спосіб життя. На жаль, більша частина населення ще не готова до цього. Люди з порушеною толерантністю до глюкози — величезна когорта пацієнтів з ризиком захворіти на цукровий діабет 2-го типу. Доведено, що саме в осіб з порушеною толерантністю до глюкози існує найбільший ризик розвитку серйозних серцево-судинних захворювань. Якщо вчасно розпочати тактику стосовно зміни способу життя, а також медикаментозну про­філактику діабету та його ускладнень, то 50–60 % пацієнтів із порушеною толерантністю до глюкози можна повернути до стану здорових людей.

Напередодні літнього відпочинку бажаю читачам пірнути у це число нашого журналу, впіймати відповідний настрій і пуститися в полювання за враженнями. «Життя — не ті дні, що минули, а ті, що запам’яталися», — писав колись колумбієць Габріель Гарсіа Маркес. Що ж ми згадуємо насамперед? Звісно, приємно проведений час із рідними, коханими людьми. Час, коли робота відходить на другий план, витіснена яскравими враженнями від мандрівок. Нових вам відкриттів!

 Найщиріші вітання
з найвищої вершини України!

Головний редактор,
професор Володимир Іванович Паньків



Вернуться к номеру