Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 15, №2, 2019

Вернуться к номеру

Академіку Миколі Дмитровичу Троньку — 75!

28 лютого 2019 р. виповнилося 75 років Миколі Дмитровичу Троньку — видатному науковцю й фахівцю з ендокринології й радіаційної ендокринології. М.Д. Тронько — академік Національної академії медичних наук України, член-кореспондент НАН України, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, директор Державної установи «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», завідувач кафедри ендокринології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика МОЗ України.

Миколу Дмитровича шанують не за нагороди чи посади, а як чудову, щиру людину, яка так багато робить для вітчизняної науки. Справді, директор Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка, віце-президент НАМН України, президент Асоціації ендокринологів України — приклад поєднання унікального досвіду науковця, організатора охорони здоров’я, педагога. Мудра і добра людина, вимогливий, але справедливий керівник, спеціаліст найвищого рівня, він щедро ділиться своїм досвідом, знаннями. Він досяг усього в житті лише завдяки власній величезній працездатності, організованості, високій ерудиції. Його людяність, щирість, доброзичливість, чуйність, вміння і бажання прийти на допомогу кожному поєднуються з великою вимогливістю до своїх колег.

Народився М.Д. Тронько у 1944 р. в родині військового лікаря на далекосхідній станції Лазо. Після закінчення в 1967 р. Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця він продовжив навчання в аспірантурі Київського НДІ ендокринології та обміну речовин. Під керівництвом академіка В.П. Комісаренка Микола Дмитрович захистив кандидатську дисертацію, присвячену вивченню механізмів впливу нового синтезованого в інституті препарату на стан надниркових залоз, уражених раком. Згодом була і докторська, присвячена обміну стероїдних гормонів. Справді, енергетика корифея ендокринології та стратегічні здібності його послідовника благотворно поєдналися.

Із 1986 р. Микола Дмитрович очолює Інститут ендокринології та обміну речовин. Перші місяці його роботи на цій посаді припали на тяжкі дні й місяці після аварії на Чорнобильській АЕС. Під керівництвом М.Д. Тронька було організовано дозиметричні бригади, консультативно-лікувальні центри з обстеження функціонального стану гіпоталамо-тиреоїдної та інших ендокринних систем у дітей і дорослого населення областей України, які зазнали радіаційного ураження. Отримані дані лягли в основу створення Республіканського реєстру дітей, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС.

У 2014 році в Японії академіку Миколі Троньку урочисто вручили міжнародну меморіальну медаль миру імені доктора Нагаї, який постраждав від атомного апокаліпсису 1945 року в Хіросимі й Нагасакі, а також пам’ятну скульптурну фігуру на честь винагороди. Він став першим українським ученим, удостоєним однієї з найвищих премій Японії в галузі радіаційної медицини. Меморіальна премія миру імені доктора Т. Нагаї була заснована Асоціацією NASHIM у 1995 році для увічнення його заслуг у справі надання допомоги постраждалим від атомного бомбардування на знак боротьби за мир та осуду жаху атомних бомбардувань. Премія була присуджена за цикл робіт, які поглибили розуміння фундаментальних і прикладних аспектів у галузі радіаційної ендокринології. Українські дослідники не тільки вперше показали взаємозв’язок між радіаційним забрудненням і підвищенням частоти захворюваності на рак щитоподібної залози в дітей і підлітків, але й виявили пряму залежність ризику розвитку хвороби від поглинутої дози радіації. Завдяки цьому змінилася тактика й стратегія ведення пацієнтів дитячого віку з раком даної локалізації. Крім того, було встановлено, що навіть через десятиріччя після аварії має місце високий ризик розвитку раку щитоподібної залози, причому максимальний — у людей, які на момент аварії були дітьми чи підлітками.

Під керівництвом М.Д. Тронька здійснюється активна співпраця з провідними науковими установами США, Японії, Великобританії, Німеччини, з міжнародними організаціями ВООЗ та ЮНІСЕФ у пошуку рішень постчорнобильських проблем. Тривалий час разом із науково-дослідними центрами університетів Хіросими й Нагасакі, Радіологічним товариством Японії проводяться дослідження, пов’язані з вивченням наслідків радіаційного забруднення.

Авторитет ученого настільки високий, що М.Д. Тронько двічі отримував запрошення виступити з доповідями на конференціях у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку і багатьох країнах світу.

Плідна наукова й науково-педагогічна діяльність М.Д. Тронька поєднується з великою організаторською й громадською роботою. Миколу Дмитровича обрано президентом Асоціації ендокринологів України, членом вченої ради МОЗ України, головою спеціалізованої вченої ради зі спеціальності «Ендокринологія», членом Європейської й Американської асоціацій з вивчення цукрового діабету, членом Євро–пейської тиреоїдної асоціації, головним редактором журналу «Ендокринологія», членом редколегій багатьох вітчизняних і закордонних журналів.

Сьогодні ми з особливою повагою згадуємо про те, що вся трудова діяльність ювіляра нерозривно пов’язана з високою й благородною місією — служінням медицині. Він справами довів свою високу професійну придатність, зробив вагомий особистий внесок у становлення й розвиток медичної науки й охорони здоров’я України. Науковий і творчий доробок М.Д. Тронька збагачує скарбницю світової й української медичної спадщини, зокрема в галузі ендокринології.

Організаційні здібності й енергія керівника гармонійно поєднані у М.Д. Тронька з педагогічним талантом викладача, науковою працею вченого. Вихованці й послідовники вченого — це фактично всі лікарі-ендокринологи України.

Нещодавно указом президента України за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Миколу Дмитровича нагороджено орденом «За заслуги» I ступеня.

Завдяки своєму сумлінному ставленню до роботи, високому професіоналізму, організаторським здібностям, високій педагогічній майстерності, порядності та щирості він протягом усіх років своєї трудової діяльності й багатьох років роботи заслужено користується авторитетом і повагою співробітників, колишніх курсантів, учнів, лікарів України.

Поєднуючи в собі талант, розум, інтелігентність, ініціативність, надзвичайну працьовитість, вимогливість, витримку, доброту, різнобічну освіченість, зробивши вагомий внесок у розвиток ряду важливих напрямків ендокринології, заснувавши наукову школу, відому далеко за межами України, Микола Дмитрович і сьогодні віддає свою енергію, знання й багатий досвід благородній справі — поверненню здоров’я людині.

Редакційна колегія «Міжнародного ендокринологічного журналу»
від щирого серця вітає академіка М.Д. Тронька з ювілеєм
і зичить йому довгих років інтенсивного життя,
міцного здоров’я, добра, щастя і благополуччя.



Вернуться к номеру