Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 16, №1, 2020

Вернуться к номеру

Професор Володимир Іванович Боцюрко (до 80-річчя з дня народження)

25 січня 2020 року виповнилося 80 років із дня народження доктора медичних наук, професора кафедри ендокринології Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Івановича Боцюрка. 
Володимир Боцюрко народився в селі Маріямпіль Галицького району Івано-Франківської області. Після закінчення місцевої середньої школи в 1957 році вступив до Івано-Франківського (тоді Станіславського) медичного училища, у 1959 році, після його закінчення, був призваний на військову службу, а 1962 року, після демобілізації, вступив на медичний факультет Івано-Франківського медичного інституту, який закінчив із відзнакою в 1968 році. Практичну діяльність В.І. Боцюрко розпочав у медсанчастині Бурштинської ТЕС, де був призначений завідуючим клініко-діагностичною лабораторією. Упродовж подальших чотирьох років навчався в заочній аспірантурі на кафедрі біохімії Івано-Франківського медичного інституту, якою завідував заслужений діяч науки України, професор Г.О. Бабенко. З 1972 року Володимир Боцюрко працював на посаді асистента кафедр пропедевтики внутрішніх хвороб, факультетської, госпітальної терапії цього інституту. Кандидатську дисертацію, присвячену обміну мікроелементів при ревматизмі, захистив у 1978 р. У 1985 році доцент В.І. Боцюрко за конкурсом був призначений завідувачем курсу ендокринології. Докторську дисертацію захистив у 1996 році на актуальну тему, пов’язану з техногенною катастрофою на Чорнобильській АЕС: «Віддалені соматогенетичні ефекти інкорпорованого радіоактивного йоду в осіб із захворюваннями щитоподібної залози в умовах ендемічної місцевості». У цей же час на базі курсу ендокринології була відкрита кафедра, яку очолив доктор медичних наук В.І. Боцюрко. У 1997 році йому було присвоєно вчене звання професора, а у 2009 році він був обраний академіком Академії наук вищої школи України (відділення біології, хімії та медицини). 
В.І. Боцюрко — автор понад 130 наукових праць і багатьох винаходів. Написаний 1999 року підручник з ендокринології рішенням президії Академії медичних наук України визнаний кращим серед підручників для медичних вузів, за що автору була присуджена в 1999 році премія АМН.
За безпосередньою участю В.І. Боцюрка в 1994 році вперше в історії незалежної України в Івано-Франківську був проведений з’їзд ендокринологів України. Основні напрямки наукової діяльності професора В.І. Боцюрка — цукровий діабет, захворювання щитоподібної і прищитоподібних залоз. В.І. Боцюрко розробив перший вітчизняний препарат поєднаної дії Біфтоп, призначений для лікування кишкового дисбактеріозу й діабетичного стеатогепатозу, який захищено чотирма патентами. Брав участь у численних зарубіжних конференціях і конгресах. У  2001 році рішенням Міжнародного біографічного центру при Кембриджському університеті визнаний людиною року з врученням відповідної медалі.
В.І. Боцюрко проводить велику громадську роботу. Тривалий час був відповідальним секретарем науково-практичних журналів «Галицький лікарський вісник» та «Архів клінічної медицини», член редакційної ради журналу «Ендокринологія», член правління Асоціації ендокринологів України.
Професор активно займається краєзнавчою роботою як член Національної спілки краєзнавців України. Найбільше уваги приділяє відродженню давнього духовного центру Галичини — містечка Пречистої Діви Марії — Маріямполя. У 2006 році заснував громадську організацію, яка опікується цією проблемою. За його безпосередньою участю в Маріямполі постали пам’ятні знаки на честь жителів Маріямполя, які зробили великий внесок у розвиток містечка. Як член правління Івано-Франківського міського відділення ВО «Просвіта», активно працює по цій лінії не тільки в Івано-Франківську, але й у Маріямполі. У його планах провести там повну реконструкцію будинку «Просвіти» і створити разом із церквою духовний центр нової української родини, оскільки він вважає, що родина — найнадійніший стрижень держави. За активну просвітницьку роботу нагороджений медаллю ВО «Просвіта» — «Будівничий України». 
Незважаючи на поважний вік, Володимир Іванович Боцюрко сповнений сил та енергії і готовий і надалі працювати на благо України. 
 
Колектив кафедри ендокринології
Івано-Франківського національного медичного університету
та редакційна колегія «Міжнародного ендокринологічного журналу»
бажають ювілярові міцного здоров’я,
наснаги та нових творчих успіхів. 


Вернуться к номеру